Objavljen šokantan video snimak: Brutalno silovana politička aktivistkinja

Video-snimak koji prikazuje grupno silovanje na kairskom trgu “Tahrir” ukazao je na horor kroz koji prolaze političke aktivistkinje na protestima u Egiptu.

Aktivisti kažu da islamističke siledžije pokušavaju da ovim diskredituju proteste, prenio je AFP.

Egipatski aktivisti objavili su šokantan video-snimak, na kome se vidi kako jedna grupa muškaraca siluje ženu na trgu “Tahrir” u Kairu.

Prošle sedmice bilo je više napada na žene demonstrante, od kojih su  najmanje 20 bile žrtve seksualnog zlostavljanja.

Na snimku, snimljenom sa daljine, vidi se razularena masa kako se tuče oko žrtve, iako se ona ne vidi. Snimak prati komentar spikera koji u detalje opisuje šta se dešava.

Snimak je objavila grupa “Operacija borbe protiv seksualnog zlostavljanja”, koja je formirana u novemberu 2012. godine s ciljem borbe protiv nasilja nad ženama.

Ova grupa smatra da se seksualno nasilje koristi da bi odvratilo žene da učestvuju u protestima. “Ovo je političko pitanje. Osnovni cilj je uklanjanje žena iz javnosti”, rekao je Engi Gozlan iz ove grupe za list “Ahramonlajn”.

Patrolirajući ulicama, noseći letke i pružajući fizičku i psihološku pomoć žrtvama, ova grupa jedna je od nekoliko koja pokušava da se izbori sa sve češćim seksualnim napadima na žene demonstrante u Egiptu.

Iako je dugo vremena seksualno nasilje bilo tabu tema u Egiptu, nakon porasta napada u javnosti tokom ustanka 2011. godine o ovome se govori više.

Nasilje nad ženama zaokupilo je pažnju javnosti u decembru 2011. godine šokantnim snimkom djevojke, pokrivene maramom i samo u brushalteru, koju brutalno prebija policija.

Zahvaljujući “djevojci sa plavim brushalterom”, kako je prozvana u medijima, tema nasilja nad ženama postala je nezaobilazna u svim političkim diskusijama u Egiptu.

Ali, kao što je brutalan napad prošle sedmice pokazao, debata o tome nije uspjela da spriječi nasilje.

Odobreni strožiji zakoni za silovanje

Indijski predsjednik je odobrio strožije kazne za silovatelje uključujući i smrtnu kaznu nakon višestrukog silovanja 23-godišnje studentice zbog čega su izbili masovni protesti.

Predsjednik Pranab Mukherjee odobrio je u nedjelju zakone protiv silovanja koje je preporučila vlada, podsjetio je BBC.

Na suđenje u subotu, pet muškaraca su se izjasnili nevinim za silovanje studentice na autobusu u decembru u New Delhiju.

Brutalno višestruko silovanje izazvalo je bijes javnosti u Indiji i šire.

– Indijski predsjednik je dao odobrenje za sprovođenje zakona protiv zločina nad ženama. Zakoni će odmah stupiti na snagu, rekao je viši zvaničnik iz predsjednikovog ureda za AFP.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.