Od danas u Evropskoj uniji kupovina i prodaja robe online bez barijera

Trećeg decembra 2018. novi zakon koji je Evropska komisija predložila u maju 2016. godine kako bi se okončalo neopravdano geoblokiranje online stupio je na snagu.

Evropljani neće morati da brinu o tome da će ih web lokacija blokirati ili preusmjeravati samo zato što oni, ili njihova kreditna kartica, dolaze iz druge zemlje. Gdje god se nalaze u EU, oni će moći da pristupe robi i uslugama na mreži.

Tim povodom potpredsjednik za digitalno jedinstveno tržište Andrus Ansip, komesar zadužen za unutrašnje tržište, industriju, preduzetništvo i mala i srednja preduzeća Elzbieta Bienkowska, povjerenik za pravdu, potrošače i ravnopravnost polova Vera Jourova, i povjerenik zadužen za digitalnu ekonomiju i društvo Mariya Gabriel, izjavili su:

“U 2015. godini, 63% sajtova nije dozvolilo kupcima kupovinu iz druge zemlje EU-a. Kao rezultat toga, gotovo dvije trećine potrošača koji žele da kupuju online u inostranstvu bili su spriječeni da to učine. Trećeg decembra stavaljamo kraj na ovu praksu. Želimo Evropu bez barijera, a to takođe znači uklanjanje barijera za kupovinu online.

Zajedno sa okončanjem roaming troškova, novim pravilima o zaštiti podataka i mogućnošću građana da putuju sa svojim online sadržajem, okončavanje neopravdanog geoblokiranja je još jedna bitna inicijativa koja čini digitalno jedinstveno tržište stvarnim za sve, pružajući konkretne prednosti građanima i preduzećima, prenosi Indikator.

Nova pravila će omogućiti potrošačima da imaju širi izbor proizvoda po konkurentnim cijenama i, s tim, i bolje poslovanje. Istovremeno, preduzeća će moći baze korisnika širiti preko granica i uživati ​​niže transakcione i administrativne troškove. Uredba je takođe dio šireg napora EU za jačanje e-trgovine na jedinstvenom tržištu, koji uključuje mjere za bolje zaštitu potrošača online, osiguravanje pristupačnijih prekograničnih isporuka paketa i pojednostavljivanje pravila PDV-a kako bi se olakšala kupovina i prodaju robe online, izvještava Indikator.ba

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Nema aktuelnosti za ovaj period!

Facebook