Od starog željeza napravio si McLaren F1 koji ide 320!

Poljski mehaničar Jacek Mazur (48) i zaljubljenik u Top Gear serijal ostvario je svoj automobilistički san i izradio si repliku McLarena F1 od starog željeza i dijelova s otpada.

– Kad sam ga prvi put vidio, znao sam da ga moram imati. Kako si ga ne mogu priuštiti, odlučio sam ga napraviti – ispričao je Mazur.

Izrada McLarena koštala ga je oko 180.000 kuna, dok bi za pravi takav trebao dati još 250 puta toliko. Na automobilu je radio osam godina, ali isplatilo se jer i ova replika može pojuriti 320 km/h.

Kao spoj s Bullock ili Jolie

Najnoviji automobil je i njegov najuspješniji projekt, a sada će se pridružiti ostalim automobilima, među kojima su Lamborghini Countach i Porsche 911. 

Kad god se vozi u njemu, plijeni pažnju kao da je i u limitiranom originalu, a Jacek opisuje vožnju u autu kao spoj s Angelinom Jolie ili Sandrom Bullock u centru New Yorka.

– Na neki način i bolje je imati repliku. Prava verzija toliko je skupa da bi me bilo strah voziti ga samo da ga ne zaprljam – ispričao je Jacek, prenosi Daily Mail.

U izradi McLarena s otpada pomoglo mu je i 30 prijatelja te članovi obitelji. Koristio je motor Audija, a kočnice s Mercedesa. Preko interneta je detaljno proučavao fotografije i detalje automobila, kako bi izradio svoje dijelove. U automobil je ugradio i malo stražnje sjedalo za Top Gearova voditelja Richarda Hammonda. 

Milijuni za pravi McLaren F1

McLaren je napravio samo 106 primjeraka modela F1, a kako bi postali vlasnikom jednog od njih treba izdvojiti milijune dolara. Na dražbi u kolovozu, model s oznakom 066 prodan je za 8,47 milijuna dolara.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.