Odstranjenje dojke smanjuje šanse za izlječenje raka

Šokantno je zazvučala izjava američke misice Allyn Rose (24), koja je prošle subote učestvovala na izboru za Miss u Washingtonu, da će se uskoro preventivno podvrgnuti dvostrukoj mastektomiji kako bi smanjila rizik obolijevanja od raka dojke, od kojeg su umrle njezina majka, baka i prabaka. Njezina je majka, kaže Allyn, sa samo 27 godina oboljela od raka dojke.

“Znam da bi moja majka sve dala da bude sa mnom i zato ne žalim što ću izgubiti dojke i što ću biti manje atraktivna ako mogu biti živa.”

Otac joj je pružio podršku, a mnogi je začuđeno pitaju zašto želi unakaziti tijelo ako joj rak nije dijagnosticiran. No, Allyn nije osamljena u svojim strahovima ni odluci. Naime, zbog straha od raka dojke, mnoge se žene koje pripadaju rizičnoj grupi ili imaju obiteljsku sklonost tom raku odlučuju na preventivno odstranjivanje dojki. Takva je praksa posebno prisutna u SAD-u gdje žene koje su već ostvarile majčinstvo i dojile svoju djecu te ne planiraju više rađati, odstranjuju dojke i ugrađuju implantate ne želeći živjeti u strahu. No, čini se da odstranjivanje dojki nije dobra odluka ni kod žena koje su oboljele od karcinoma, ako je suditi prema rezultatima najnovije studije koji pokazuju da žene oboljele od raka dojke koje se ne odluče na mastektomiju imaju bolje izglede za preživljavanje.

Žene koje su starije od 50 godina i kojima je odstranjen tumor, nakon čega su bile podvrgnute zračenju, imaju čak za petinu veću šansu da će uspješno preboljeti rak od onih kojima je odstranjena cijela ili obje dojke. Brojne žene kojima je postavljena dijagnoza raka na dojci smatraju da će se mastektomijom najbrže riješiti tumora i da im je sigurnije preživljavanje. Štaviše, i u slučajevima kada je tumor otkriven u početnoj fazi i kada im doktori nude poštednije zahvate, one inzistiraju na radikalnijim opcijama po sistemu “sigurno je sigurno”, strahujući od mogućih metastaza. No, rezultati desetogodišnje studije pokazuju da su manje radikalni oblici liječenja kojima se sačuvaju dojke znatno efikasniji.

Naime, manje radikalnim oblikom liječenja odstranjuje se samo tumor, nakon čega oboljele čekaju visoke doze kemoterapije koja traje pet do šest sedmica, koliko je potrebno da se ubiju preostale stanice raka. Rezultati ove studije odnose se na oboljele u početnim fazama malignog oboljenja. Istraživači Sveučilišta Duke u Sjevernoj Karolini analizirali su istoriju bolesti 112.154 žena, kojima je rak dojke dijagnosticiran u periodu od 1994. i 2004. godine. Oko 53 posto oboljelih žena odlučilo se za manje radikalno liječenje, a 44 posto ih je podvrgnuto mastektomiji. Istraživanje koje je objavljeno u zborniku Cancer pokazalo je da su žene kojima je odstranjen samo tumor imale 13 posto veću šansu za ozdravljenje.

Rezultati su posebno optimistični za žene starije od 50 godina, koje su imale čak za 19 posto veću šansu za izlječenje od onih koje su išle na mastektomiju. Istraživači ističu da su u studiju bile uključene samo žene kojima je tumor otkriven u početnom stadiju, dakle u prvoj ili drugoj fazi, a nisu obuhvaćene one kod kojih je karcinom već bio uznapredovao. Stručnjaci smatraju da je zračenje mnogo efikasnija metoda uništavanja stanica raka nego što je to odstranjivanje cijele dojke. Dr. Shelley Hwang, voditeljica istraživanja, kazala je:

“Naši rezultati upućuju na zaključak da manje invazivno liječenje daje bolje rezultate i rezultira nižom stopom smrtnosti. To se posebno odnosi na žene kod kojih je maligna bolest otkrivena u prvoj ili drugoj fazi.”

Teška odluka

Oboljelim ženama teško je razriješiti dilemu – podvrgnuti se samo odstranjenju tumora ili mastektomiji. Potvrdila je to i Sally Greenbrook iz britanske dobrotvorne organizacije Breakthrough Breast Cancer, koja kaže:

“Na osnovu izjava žena znamo kako im je teško donijeti odluku – ostraniti samo tumor ili cijelu dojku. Ova studija im omogućuje da s više samopouzdanja stoje iza svoje odluke. I, dakako, žene se svakako prigodom donošenja konačne odluke moraju posavjetovati s kirurgom kako bi odlučile na osnovu potpunih informacija.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.