OEBS: Institucije Kosova trebaju garantovati slobodu medijima

Šef OEBS-a na Kosovu, ambasador Žan Klod Šlimberže, pozvao je kosovske institucije, povodom Svjetskog dana slobode medija koji se obilježava 3. maja, da garantuju slobodu izražavanja.

Šlimberže je podstakao medijske institucije i civilno društvo da budu glasniji u odbrani slobode medija ističući da i dalje ima novinara na koje se vrši pritisak i koji se zastrašuju, čime se, kako je ocjenio, podrivaju sloboda izražavanja i sloboda medija na Kosovu.

“Snažno osuđujem nedavne napade na novinare i prijetnje novinarima televizije Klan Kosova, javnog servisa RTK-a i dnevnika Zëri i napad na imovinu Radio Kolašina. Institucije treba da promovišu i čuvaju okruženje u kojem će mediji moći da rade slobodno i bezbjedno bez neprihvatlivog uticaja i mješanja“, rekao je on.

Šef OEBS-a je, kako je saopšteno, ohrabren načelnim usvajanjem Nacrta zakona o zaštiti novinarskih izvora od strane Skupštinskog odbora za medije, uz ocjenu, da kada se usvoji, zakon će dati vrijedan doprinos daljem razvoju istraživačkog novinarstva.

Na konferenciji za novinare prisustvovala je i zastupnica u parlamentu Kosova Emilija Redžepi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.