Oko 39.000 djevojčica u svijetu prisiljeno na udaju

U svijetu svake godine oko 39.000 maloljetnih djevojaka je natjerano udati se za znatno starije muškarce, govori izvještaj organizacije Human Rights Watch.

Prema podacima Fonda Ujedinjenih naroda za populaciju (UNFPA), u 42 zemlje širom svijeta, više od trećine svih djevojaka mlađih od 18 godina već je u braku.

Najveći broj takvih slučajeva je u najsiromašnijim zemljama, pri čemu je Niger na čelu liste sa 75 posto djevojčica koje se udaju prije nego što napune 18 godina. U Bangladešu ih se prije punoljetnosti uda 66 posto, dok u Centralnoafričkoj Republici i Čadu 68 posto.

Kad je riječ o apsolutnim brojkama, Indija zbog svoje velike populacije ima najveći broj dječjih brakova. U ukupnom broju takvih bračnih zajednica sudjeluju s 47 posto. Vladina statistika Južnog Sudana govori da je u toj zemlji polovina djevojčica u dobi između 15 i 19 godina u braku, pri čemu neke imaju svega 12 godina.

“Rasprostranjeno udavanje djevojčica otežava već ionako izražen manjak djevojčica u školama, doprinosi porastu umiranja žena pri porođaju i narušava prava djevojaka da budu oslobođene nasilja”, navedeno je u izvještaju međunarodne nevladine organizacije za ljudska prava Human Rights Watch (HRW).

Jedan od razloga dječjih brakova je izuzetno mala prisutnost djevojčica u školama, jer u tim siromašnim zemljama ženska djeca sudjeluju sa svega 39 posto u osnovnom obrazovanju i s 30 posto u srednjem.

Siromašne porodice tradicionalno udaju mlade djevojke kako bi smanjile troškove za hranu, odjeću i obrazovanje.Human Rights Watch je pozvao vlasti Južnog Sudana da postave jasnu minimalnu granicu od 18 godina za stupanje u brak.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.