Olujna jesen pred Angelom Merkel

Neki komentatori smatraju da je Angela Merkel pred unijom mladih svoje stranke nastupila odlično. Tako, naprimjer, “Die Welt” piše da su pored nje mladi izgledali staro. Kancelarka Njemačke i predsjednica Kršćansko-demokratske stranke (CDU) je ovog vikenda održala govor u kojem je bilo samokritike, ali i ofanzivnih momenata – i za to je na kraju dobila ovacije. I to baš od Mlade unije (Junge Union), koja se prezentira konzervativnijom od matice i već duže oponira kancelarkinom kursu centra. Bilo je puno kritika, ali nije bilo nikakvog obračuna ili revolucije – bila je to pobjeda Angele Merkel na bodove.

Merkel zna postupati s kritikama na svoj račun. Još od 2005. je prati primjedba da nije dorasla zadaćama na najvišoj funkciji. Tokom idućih godina CDU je gubio na važnim pokrajinskim izborima, a i na saveznim je imao samo prosječne rezultate. I uz to, Merkel, međutim, nije dozvolila da je otjeraju s vlasti. U mnogim slučajevima je jednostavno čekala da gužva prođe. Na to ovih dana mnogi podsjećaju u Berlinu.

Svi znaju da svemu jednom dođe kraj. Pitanje je samo: kada? Merkel kaže da je izabrana za ovaj mandat, a on traje do 2021. godine. No, većina posmatrača smatra da će ona pristati da preda vlast nekom drugom i to možda već na pola mandata. Na kraju krajeva, važna je i njena ostavština. Krize, koje potresaju aktualnu vladajuću koaliciju, mnogima daju povoda za nagađanja da ona neće dugo izdržati. A kritike su sve glasnije.

Merkel nema nikakvog karizmatičnog nasljednika koji bi iza sebe mogao okupiti kritičare. 

– Ako Merkel ne izdrži dugo, kršćanski demokrati će imati veliki problem – smatra politolog Volfgang Merkel (Wolfgang), koji s kancelarkom nije ni u kakvom srodstvu. Nema uvjerljive osobe koja bi je mogla naslijediti, ali i uz sve to, prijete nemiri. Jer, već sljedećeg vikenda bi se mogao podići orkan koji će i nju uskovitlati.

U Bavarskoj, gdje već desetljećima vlada CSU kao sestrinska stranka CDU-a, najavljuje se historijski poraz – jer je ta stranka uvijek imala apsolutnu većinu, a trenutno u anketama ima samo oko 35 posto glasova. Mnogi smatraju da je za to kriva politika Angele Merkel na saveznom nivou, kao i javne svađe unutar vladajuće koalicije u Berlinu, kao primjerice oko bivše šefa Službe za zaštitu ustavnog poretka Hansa – Georga Mazena (Hans – Georg Maasen). Sad vlada neka vrsta sporazumnog zatišja – nitko ne želi dolijevati ulje na vatru. Demoskopi kažu da su mnogi birači još neodlučni. U Njemačkoj, a posebno u CDU-u, važi ideal jedinstva. Politički sporovi u vlastitim redovima se smatraju kontraproduktivnim.
Ipak, politički nemir je tu i više se ne može ukloniti. Klasične narodne stranke CDU, CSU i SPD gube popularnost. Zato su lijevo-liberalni Zeleni i desničarski AfD osvojili nove birače. Obje stranke u ispitivanjima javnog mnijenja posljednjih sedmica dobivaju nešto više od 15 posto. Neki politolozi poput Vernera Patcelta (Wernera Patzelta) smatraju da će te dvije stranke duže vremena biti jake. I zbog toga bi novi izbori bili vrlo rizičan pothvat za CDU/CSU.

Era Angele Merkel prolazi – to se ovih dana vidi i po izjavama političara CDU-a, kao što je Norbert Retgen (Norbert Röttgen). On je prije nekoliko godina smatran mogućim nasljednikom Angele Merkel. Potiče iz Sjeverne Rajne Vestfalije (oko 18 miliona stanovnika), a u jednom intervjuu za “Spiegel” je iznio i zahtjev da se u stranci provedu strateške i personalne promjene. Iz iste savezne pokrajine dolaze i drugi poznati kritičari Angele Merkel kao što su Jens Span (Spahn), trenutno ministar zdravstva, te Karsten Lineman (Carsten Linnemann), 41-godišnji predsjednik Privrednog udruženja CDU-a i CSU-a. I novi šef zastupničkog kluba CDU-a i CSU-a u Bundestagu Ralf  Brinkhaus (Ralph) je iz iste pokrajine. On je na tu funkciju došao nakon što je, na iznenađenje mnogih, na internim izborima potisnuo dugogodišnjeg odanog sljedbenika Angele Merkel Folkera Kaudera (Volkera).
Merkel ipak ima jako zaleđe unutar CDU-a. Pregura li izbore u Bavarskoj i Hesenu, u decembru je čeka sljedeći politički izazov. Na kongresu stranke je na dnevnom redu izbor novog vodstva stranke. To se obično održava svake dvije godine. I Merkel namjerava ponovo kandidirati. No, sada ima i tri protukandidata. Doduše, riječ je o nepoznatim političarima. Vodeći ljudi CDU-a, među kojima su i spomenuti Brinkhaus, ali i predsjednik Bundestaga Volfgang Šuble Wolfgang Schäuble, već su najavili da će podržati Merkel.

I na vanjskopolitičkom području Merkel čeka još puno posla. Naprimjer, kod pitanja migracija Njemačka vlada je htjela postići puno više na nivou Evropske unije. Ali, “najmoćnija žena na svijetu” već je znatno izgubila utjecaj u inozemstvu.

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Nema aktuelnosti za ovaj period!

Facebook

Fotografija dana