Oni će vladati svijetom!

Ovo su svi kraljevići, vršnjaci princa Džordža. Upoznajte princeze Estel, Leonoru, Ingrid, Katarinu, Elizabetu, ali i prinčeve Kristijana, Hisaitoa, Huseina, Davida i Mulaja. Saznajte i gdje se za presto nadmeće čak 23 djece.

Euforija koju je izazvalo rođenje sina vojvode od Kembridža, princa Vilijama i njegove supruge, vojvotkinje Kejt Midlton, svjedoči o najmanje dvije stvari: viševekovnoj dominaciji Britanaca u svijetu sa jedne, i opčinjenošti nas, “smrtnika”, bajkama, sa druge strane. Međutim, osim britanske, na svijetu postoji ukupno 33 monarhije, među kojima se razlikuju carske, kraljevske, kneževske, emiratske i sultanatske porodice.

Ovo je tek prvi dio “liste” porodica koje nasljeđuju vlasti u svojim zemljama, sa tom razlikom što je ta vlast negdje strogo protokolarna, a na drugim mjestima apsolutna. Posebno je zanimljiva priča o njihovim “klincima”, koji već po rođenju dobijaju titule, poštovanje ali i značajno veće životne šanse od ostale djece.

Kada smo kod Džordža, kako su Vilijam i Kejt odlučili da nazovu svog sina i trećeg pretendenta na britanski presto, on je princ ne samo Ujedinjenog Kraljevstva već i Kanade, Australije, Novog Zelanda, Jamajke, Barbadosa, Bahama, Grenade, Papue Nove Gvineje, Solomonskih ostrva, Tuvalua, Svete Lucije, Svetog Vinsenta i Grenadina, Antigve i Barbude, Belizea i Svetog Kristofora i Nevisa.
 
Elem, idemo redom.

JAPANSKO CARSTVO

Jedini car na planeti Zemji je Akihito – vladar Japana. On je na vlast došao 7. januara 1989. godine, kada je na tom mjestu naslijedio svoga oca Hirohita i postao 125-i car ove zemlje. Dok je bio prestolonasljednik, Akihito je oženio Mičiko Šodu i tako postao prvi član carske porodice koji se nije oženio ženom plave krvi. Njih dvoje imaju troje djece: prestolonasljednika Naruhitoa (rođen 1960.), princa Akišinoa (rođen 1965.) i princezu Nori (rođenu 1969.)

Aktuelni prestolonasljednik se 1993. godine oženio, a 2001. godine dobio ćerku, princezu Toši. Rođenje princeze podstaklo je ideju o promjeni pravila nasljeđivanja, kako bi i ženama bilo dozvoljeno da naslijede presto. Međutim, kako se to nije dogodilo prije 2006. godine, kada je sestra aktuelnog prestolonasljednika – princeza Akišino, poznatija kao princeza Kiko – rodila sina, princa Hisaitoa, koji će naslijediti carski presto, najvjerovatnije je da to takve promjene neće ni doći.

KRALjEVINA BELGIJA

Sedmi kralj Belgije, Filip, na presto je stupio 21. jula 2013. godine, kada je njegov otac, Albert II abdicirao sa tog mjesta. Kralj Filip i njegova supruga, princeza Matilda, imaju četvoro djece: princezu Elizabetu, princa Gabriela, princa Emanuela i princezu Eeleonoru.

Nakon što je 1999. godine promijenjeno pravilo nasljeđivanja trona, postalo je moguće da kralja naslijedi njegovo najstarije dijete, bez obzira na pol. Dvije godine kasnije, 25. oktobra 2001, princeza Matilda rodila je Elizabetu, vojvotkinju od Brabanta, koja je sljedeća “u redu” za nasljeđivanje belgijskog trona.

KRALjEVINA DANSKA

Kraljevinom Danskom vlada kraljica Margareta II, najstarije dijete kralja Frederika IX i Ingrid od Švedske. Presto je preuzela nakon smrti oca 1972. godine, kada je postala prvi ženski monarh u toj zemlji od Margarete I, vladarske skandinavskih zemalja od 1375. do 1412. godine.

Ona je rođena 1940. godine, ali nije odmah bila pretendent na presto, sve do 1953. godine, kada je ustavnim amandmanom dozvoljeno ženama da naslijede tron. Godine 1976, kraljica se udala za Henrija de Laborde de Monpezat, sa kojim ima dva sina: prestolonasljednika princa Frederika i princa Joakima.

Princ prestolonasljednik Frederik Andre Henrik Kristijan rodio se 26. maja 1968. godine. On se 14. maja 2004. godine oženio Meri Elzabetom Donaldson, koja je nakon vjenčanja postala je princeza prestolonaslednikovica Meri Elizabet od Danske.

Njih dvoje imaju četvoro djece: princa Kristijana, princezu Elizabetu, princa Vinsenta i princezu Josefinu. Kao najstariji sin, princ Kristijan, rođen 15. oktobra 2005. godine, naslijediće kraljevski presto ove zemlje.

KRALjEVINA HOLANDIJA

Holandski kralj Viljem Aleksandar naslijedio je presto 30. aprila 2013, od svoje majke, Beatris. Oženjen je kraljicom Maksimom, sa kojom ima tri ćerke: princezu Katarinu-Amaliju, princezu Aleksiju i princezu Arianu.

Po ustavu, kralj, zajedno sa ministrima, čini vladu.

Najstarija ćerka kraljevskog para, princeza Katarina-Amalija, sljedeća je nasljednica holandskog trona. Ona je rođena u Hagu, 7. decembra 2003, što je pozdravljeno stotinu i jednim tradicionalnim pucnjem na četiri krajnje tačke Holandije, kao i na Holandskim Antilima.

KRALjEVINA NORVEŠKA

Članovi norveške kraljevske porodice su kralj Harald V, kraljica Sonja, prestolonasljednik princ Hakon, njegova supruga princeza Mete-Marit, princeza Ingrid Aleksandra, princ Svere Magnus, gospodin Marius Borg Hoibi, princeza Marta Luisa i princeza Astrid.

Trenutni vladar je kralj Harald V, sin nekadašnjeg kralja Olafa V. Zajedno sa njim, na dvoru živi i njegova sestra, princeza Astrid. Kralj Harald i kraljica Sonja imaju dvoje djece: prestolonasljednika Hakona i princezu Martu Luisu. Prestolonasljednik Hakon se 2001. godine oženio i iz braka sa Mete-Marit ima dvoje djece: princezu Ingrid Aleksandru i princa Sverea Magnusa. Zanimljivo je da sa porodicom na tronu živi i gospodin Marius Borg Hoibi – sin princeze Mete-Marit iz prvog braka.

Nakon prestolonasljednika Hakona, nasljednica norveškog kraljevskog trona biće princeza Ingrid Aleksandra, rođena 21. januara 2004. godine.

KRALjEVINA ŠPANIJA

Aktuelni kralj Španije, Huan Karlos I rođen je 5. januara 1938. godie u Rimu, gdje je kraljevska porodica živjela nakon što je morala da napusti Španiju, po proglašenju Republike 1931. godine.

Nakon smrti Franciska Franka, Huan Karlos I proglašen je kraljem 22. novembra 1975. godine. Njegova supruga, kraljica Sofija, rođena je u Atini 2. novembra 1938. godine, i prva je ćerka kralja Pola I i kraljice Federike od Grčke. Njena porodica pripada jednoj od najstarijih evropskih kraljevskih porodica.

Kraljevski par vjenčao se u Atini 1962. godine i imaju troje djece: infantkinju Elenu, vojvotkinju od Lugoa, infantkinju Kristinu, vojvotkinju od Palma de Majorke i prestolonasljednika, princa Felipea – princa od Asturije, princa od Girone, princa od Viane, vojvode od Montlanka, grofa od Karvere, gospodara Balaguera i nasljednika kraljevina Kastilje, Aragona, Navare, kneževine Katalonije, i kraljevina Valensije i Majorke.

Princ prestolonasljednik rođen je 30. januara 1968. godine. Sjećate se bajkovite priče Kejt Midlton i princa Vilijama? Iako najpoznatija, ona nije jedina takva na svijetu. Naime, princ prestolonasljednik Felipe je 1. novembra 2003. godine objavio vjeridbu sa Leticijom Ortiz Rokasolano, novinarkom španske televizije TVE. Par se vjenčao 2004. godine i danas ima dvije ćerke: Leonoru i Sofiju.

Nasljednica španskog prestola biće princeza infantkinja Leonora, rođena 2005. godine.

KRALjEVINA ŠVEDSKA

Aktuelni švedski kralj Karl XVI rođen je 30. aprila 1946. godine, kao sin tadašnjeg prestolonasljednika princa Gustafa Adolfa i princeze Sibile. On ima četiri starije sestre: princeze Margaretu, Brigitu, Desire i Kristinu. Tokom olimpijskih igara u Minhenu 1972. godine, kralj je upoznao Silviju Somerlat, koja je radila kao hostesa. Četiri godine kasnije upriličeno je kraljevsko vjenčanje.

Imaju troje djece: princezu-nasljednicu prestola Viktoriju, princa Karla Filipa i princezu Madlenu. Nakon promjene ustava 1980. godine, švedski tron nasljeđuje najstarije kraljevo dijete, u ovom slučaju princeza Viktorija Ingrid Alis Desire, vojvotkinja od Vestegrotlanda.

Ona se 2010. godine udala za ličnog trenera Danijela Vestilnga, kome je 23. februara 2012. godine rodila ćerku, princezu Estel, sljedeću nasljednicu švedskog kraljevskog trona.

KRALjEVINA KAMBODžA

Nordom Sihamoni je kralj Kambodže od 29. oktobra 2004. godine, kada je njegov otac Norodom Sianouk abdicirao. Prije nego što je preuzeo presto Sihamoni je bio poznat kao kulturni ambasador u Evropi i instruktor klasičnih plesova.

Ipak, Sihamoni je neženja, a njegov otac je jednom rekao da Sihamoni “voli žene kao sestre”. On nema djece i nije poznato ko bi mogao da ga naslijedi na prestolu.

KRALjEVINA BUTAN

Jigme Kesar Namgel Vangčuk (Jigme Khesar Namgyel Wangchuck) rođen je 1980. godine a kralj je postao 2006. godine. Otvarajući jednu od sjednica parlamenta Butana 20. maja 2011. godine, kralj je objavio svoju vjeridbu sa Jetsun Pemom, rođenom 1990. godine. Vjenčali su se nekoliko mjeseci kasnije, a ceremonija njihovog venanja je najveći medijski događaj u istoriji te zemlje.

Par još uvijek nema djece.

KRALjEVINA BAHREIN

Hamad ibn Isa al-Kalifa stupio je na tron 1999. kao emir, a 2002. postao je kralj Bahreina. Školovao se na Kembridžu. Njegov najstariji sin, princ prestolonasljednik Salman bin Hamad bin Isa Al Khalifa (44), ima četvoro djece: princa sina Isu bin Salmana, princa Mohameda bin Salmana, princezu Fatimu al-Danu i princezu al-Joud.

Najstariji sin Salmana bih Hamada, princ Isa, koji je trenutno na školovanju u SAD, sljedeći je nasljednik bahreinskog trona.

HAŠEMITSKA KRALjEVINA JORDAN

Kralj Abdulah II preuzeo je presto Jordana 7. februara 1999. godine, kada je imao 37 godina. Godine 1993, tada još uvijek princ, upoznao je Raniju al-Jasin, jednu od najljepših i najpoznatijih aktuelnih svjetskih kraljica. Šest mjeseci kasnije par je objavio vjeridbu, a vjenčanje je upriličeno 10. juna iste godine. Kao princeza, Ranija se bavila socijalnim radom i advokaturom, što je nastavila i nakon što je postala kraljica. Kraljevski par ima četvoro djece: princa-prestolonasljednika Huseina, princezu Iman, princezu Salmu i princa Hašema.

Tron kraljevine Jordan naslijediće princ Husein, rođen 28. juna 1994. godine.

KRALjEVINA SAUDIJSKA ARABIJA

Kralj Saudijske Arabije, Abdulah (Abdulah bin Abdulaziz bin Abdulrahman bin Fajsal bin Turki bin Abdulah bin Muhamed bin Saud, Čuvar Dvije Svete Džamije) naslijedio je tron 1. avgusta 2005. godine, nakon smrti svog polubrata kralja Fahda.

Čim je preuzeo presto, Abdulah je kao prestolonasljednika imenovao drugog polu-brata, sultana Abdulaziza. Prema podacima iz 2001. godine, kralj ima četiri žene, sedam sinova i 15 ćerki.

Međutim, 18. juna 2012. godine sultan Abdulaziz je umro, pa je za novog prestolonasljednika proglašen njegov brat, princ Salman (Salman bin Abdulaziz Al Saud). On se ženio tri puta. Najprije je oženio sultaniju Turki Al Sudairi, koja je umrla 2011. godine i sa kojom ima petoro djece: princa Fahda, princa Ahmeda, princa Sultana, princa Abdulaziza i princezu Husu.

Iz drugog braka, sa Sarom bin Fajsal al-Sabaj (Sarah bint Faisal Al Sabayi), ima sina, princa Sauda.

Iz trećeg braka, sa Fadom bin Falom ima šestoro djece: princa Muhameda, princa Turija, princa Kalida, princa Najif, princa Bandara i princa Rakana.

Međutim, kao nasljednik princa Salmana na mjestu prestolonasljednika, a potom i na mjestu kralja, spominje se Mukrin bin Abdulazizm vojni pilot koji ima četrnaestoro djece.

KRALjEVINA TAJLAND

Bumibol Adulijadej, poznatiji kao Rama IX, rođen je 1927, a na prestolu kraljevine Tajland je od 1946. godine, što ga čini svjetskim monarhom sa najdužim “stažom”.

Jedini sin kralja Rame IX i njegove supruge kraljice Sirikit je princ-prestolonasljednik Vadžiralongkorn, rođen 1952. godine. Početkom 1977. godine prestolonasljednik je oženio princezu Samsavali Ktitjakaru, prvu rođaku sa majčine strane. Sa njom ima jednu ćerku, princezu Badžrakitiabu, rođenu 1978. godine.

Međutim, prestolonasljednik je ubrzo počeo da živi sa glumicom Juvadidom Polprasert sa kojom ima petoro djece. Njegova supruga je u početku odbijala da se razvede, ali je njihov brak ipak okončan 1993, a godinu dana kasnije prestolonasljednik je oženio glumicu, koja je nakon vjenčanja promijenila ime u Mom Sudžarini Mahidol na Ajudaja (sufiks označava da je udata za člana kraljevske porodice).

Ipak, ni ovaj brak nije uspio, pa se prestolonasljednik ponovo oženio 2001. godine Srirasmi Akarafongpriča, djevojkom skromnog porijekla, a brak je javno obljavljen tek 2005. godine. Ona je iste godine rodila sina, Dipangkorna Rasmijotija koji je odmah dobio titulu princa.

KRALjEVINA TONGA

Trenutni kralj Tonge je Tupou VI. On je mlađi brat i nasljednik pokojnog kralja Džordža Tupoua V. On je kao nasljednik trona uspostavljen 27. septembra 2006. godine, jer njegov brat, koji je bio neženja, nije imao legalno priznate djece.

Kralj je oženjen ćerkom jednog od visokih činovnika te zemlje, Nanasipauom, sa kojom ima troje djece: princezu Latufuipeka Tukuao, princa Tupuotoa Ulukalala i princa Ataua.

Prestolonasljednik je stariji princ, Tupuiti Ulukalala, koji je 12. jula 2012. godine oženio Fakafanuu sa kojom ima jednog sina, princa Taufahau Manumataongoa, rođenog 10. maja 2013. godine, koji je sljedeći nasljednik trona ove zemlje.

KRALjEVINA LESOTO

Letsi III, aktuelni kralj Lesotoa, rođen 1963. godine, na ovom mjestu naslijedio je oca Mošoešoa II, koji je 1990 bio u egzilu. Stari kralj se nakratko vratio na presto 1995. godine, ali je naredne godine poginuo u saobraćajnoj nesreći, kada je Letsi III ponovo preuzeo tron.

On se 2000. godine oženio Karabom Motšoeneng, sa kojom ima dvije ćerke i jednog sina: princezu Mjeri Senat Mohato Seiso, princezu Ma Seiso i princa Davida.

Princeza Senate Mohato Seiso je najstarije dijete kralja Letsija III, rođena je u prestonici Lesotoa, gradu Maseru. Iako trenutno zakoni o nasljeđivanju trona u ovoj kraljevini ne dozvoljavaju ženama da naslijede presto, postoji podrška u javnosti Lesotoa da se ovo pravilo promijeni. Međutim, takva promjena još uvijek nije usvojena, pa je sve vjerovatnije da će presto naslijediti princ David.

KRALjEVINA MAROKO

Marokanski kralj Mohamed VI na presto je stupio 23. jula 1999. godine, nakon smrti svoga oca, kralja Hasana II. Mohamed ima jednog brata, princa Mulaja Rašida i tri sestre: princezu Lejlu Merjem, princezu Lejlu Esmu i princezu Lejlu Hasnu.

Kralj se 2002. godine oženio Salmom Benani, sa kojom ima dvoje djece: princa Mulaja Hasana i princezu Lejlu Kadiju.

Princ Mulaj Hasan rođen je 8. maja 2003. godine i sljedeći je nasljednik marokanskog kraljevskog prestola.

KRALjEVINA SVAZILEND

Msvat III, rođen 1968. godine, aktuelni je kralj Svazilenda i glava kraljevske porodice te zemlje. On je poznat po praksi mnogoženstva, a njegove navike izazivaju velike proteste u zemlji.

Kralj trenutno ima četrnaest žena i 23 djece. Prve dvije kraljeve žene izabrane su za njega od strane nacionalnih savjetnika, a da bi kralj mogao da oženi vjerenicu, ona najprije mora da ostane u drugom stanju, kako bi “dokazala” da može da nosi nasljednika.

Međutim, kralj Svazilenda ne može da odredi svog nasljednika. Shodno pravilima, specijalizovani tradicionalni Savjet (Liqoqo) odlučuje koja od kraljevih žena će biti “Velika supruga” (Indlovukazi – kraljica majka), a sin “Velike supruge” biće sljedeći kralj. Međutim, ona mora imati samo jednog sina muškog pola (kralj ne može da ima sestru ili brata) i mora biti “dobrog morala”.

U tradicionalnoj kulturi ove zemlje, od kralja se očekuje da oženi ženu iz svakog plemena, kako bi učvrstio veze sa svakim dijelom Svazilenda. Tako je u septembru 2008. godine, kralj Msvati III oženio i svoju 14. ženu.

Do sada, kralj ima dvadeset troje djece, ali se smatra da ovaj spisak nije konačan: princ Sikalo, princ Maveletiveni, princ Majahonke, princ Bulebenkosi, princ Lusuku, princeza Sikaniso Dlamini, princ Džabre, princeza Temasvati, princeza Tijandža, princeza Tebukosi, princ Bandzile, princeza Temašajna, princeza Temtsimba, princeza Sakizve, princeza Sentelveinosi, princeza Sibusezveni, princeza Jenziv, princ Mkvašo, princ Sazivangaj, princeza Makosotando, princ Betive, princeza Bulebetiv…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.