Ono što niste znale o trudnoći

Za mnoge žene je postati majka najljepša stvar na svijetu. Dar života čini da svijet nastavlja da postoji, i zato ga treba cijeniti. Ovo su neke neobične činjenice koje možda niste znali o trudnoći.

1. Bebina stopala – U nekim slučajevima, u kasnoj trudnoći, jasno mogu da se vide bebine ruke, stopala ili drugi dio tijela pritisnuti o majčin stomak kada se beba pomijera.

2. Pušači češće imaju djevojčice – Neke studije su pokazale da parovi koji puše imaju veće šanse da imaju djevojčicu.

3. Dječaci mogu da imaju erekciju u materici – Malo je poznato da dječaci mogu da imaju erekciju dok su još uvijek u maminom stomaku. To se nekim mamama, koje vole da misle o svojim bebama kao čistim i nevinim, možda neće dopasti, ali to je ionako mehanički refleks.

4. Trudna cijelu godinu – Trudnoća obično traje devet mjeseci, ali ima slučajeva kada ona traje i mnogo duže, oko godinu dana. Najduža trudnoća na svijetu trajala je 375 dana.

5. Vrijeme za porođaj – Kada počnete da se porađate, to je samo početak kraja trudnoće. Trudna žena mora da izdrži 14 sati kada se porađa po prvi put, ili čak i duže. Ali rezultat je neprocjenjiv.

6. Kontrakcije poslije porođaja – Poslije porođaja, kontrakcije mogu trajati još satima. To je zbog toga što se tijelo smiruje od svog grčenja i napora koji je uložen u porođaj. Moguće je da ih nećete osjetiti, jer ćete biti ošamućeni od lijekova koje vam budu dali u bolnici.

7. Lažna trudnoća kod tata – Neki očevi doživljavaju iste simptome dok su im žene trudne kao i one, kao što je povećanje tjelesne težine ili jutarnje mučnine. Ovaj simptom se zove simpatička trudnoća ili Kuvadov sindrom.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.