Opasan trend proširio se društvenim mrežama: Lekari upozoravaju da može biti smrtonosno

Na društvenoj platformi TikTok, pojedinci dele kontroverzne savete za negu kože i zdravlje.

Konkretno, zabeleženi su video snimci u kojima se tvrdi da su semenke kajsije neverovatno efikasan lek za akne.

Ali još ekstremniji video ide korak dalje, tvrdeći da su semenke protkane toksičnom hemikalijom tajno rešenje za besprekornu kožu. To je novi trend.

Uprkos privlačnosti ovih tvrdnji, stručnjaci upozoravaju na ozbiljne rizike ovakvih pristupa. Seme kajsije, kao i neki drugi orasi, sadrži amigdalin, koji se u telu pretvara u cijanid – izuzetno opasnu supstancu.

Prekomerna potrošnja cijanida može dovesti do ozbiljnog trovanja, pa čak i smrti. Dr Neel Patel ističe da hrana sa malim dozama cijanida, poput sitno iseckanog semena jabuke, obično nije veliki problem. Međutim, konzumiranje velikog broja mahuna kajsije može značajno da pređe bezbedne granice, što postaje ozbiljna pretnja po zdravlje.

Evropska agencija za bezbednost hrane takođe naglašava opasnost od trovanja cijanidom kroz mahune kajsije i preporučuje oprez prilikom njihovog konzumiranja. Stručnjaci upozoravaju da ovakvi trendovi nisu samo štetni, već mogu dovesti i do ozbiljnih zdravstvenih problema. Važno je razumeti da semenke kajsije nisu magični lek za akne, kao što tvrde neki video snimci na TikTok-u.

Dermatolozi preporučuju korišćenje dokazanih proizvoda sa aktivnim sastojcima kao što su benzoil peroksid i salicilna kiselina za efikasnu negu kože sklone aknama. Nega kože treba da se zasniva na savetima stručnjaka kako bi se izbegli rizici i obezbedilo optimalno zdravlje kože.

izvor b92.net

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.