OPASAN VIRUS PRONAĐEN U MLIJEKU, NAUČNICI VEOMA ZABRINUTI: IMA LI EVROPA RAZLOGA ZA STRAH?

Ptičija gripa prešla je na krave i brzo se širi stadima u Sjedinjenim Američkim Državama, a naučnici su sve zabrinutiji.

 
 

Jeremy Farrar, glavni naučnik Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), izjavio je prošle sedmice da je rizik od prenošenja novog soja virusa H5N1 na ljude ‘sve veći’. Ptičija gripa rijetko zarazi ljude, ali je smrtonosna kada se to dogodi. Prema WHO-u, stopa smrtnosti među ljudima od 2003. iznosi 52 posto.

 

Zašto su naučnici toliko zabrinuti?

 

Činjenica da se virus pojavio kod sisavaca kao što su krave sugerira da je mutirao, što ga dovodi korak bliže tome da prijeđe na ljude.

To je potvrda sposobnosti gripe da nas iznenadi – rekao je za Paul Digard, profesor virologije i specijalist za gripu na Sveučilištu u Edinburghu, za Politico.
Historijski gledano, smatrali smo da su krave vrlo niskorizične za gripu A (podskupina gripe koja uzrokuje bolest kod ljudi i uključuje virus koji se sada širi kod goveda). Ovo sad podiže procjenu prijetnje za jedan stepen – dodao je Digard.
Koliko je raširen novi soj?

Vjerovatno je rasprostranjeniji nego što se to smatra.

Vjerujem da je zaraza zahvatila značajno veći broj farmi nego što ih imamo prijavljenih. Na to ukazuje prisutnost RNK virusa u mlijeku – rekao je James Wood, voditelj odjela za veterinarsku medicinu na Sveučilištu Cambridge.
Od prošlog četvrtka oko jedan od pet uzoraka mlijeka u trgovinama u SAD-u bio je pozitivan na virusne fragmente.

Je li ovo mlijeko sigurno za piće?

Virusne čestice otkrivene su u komercijalnom mlijeku u SAD-u, ali to ne znači da nije sigurno za piće. Pasterizacija je učinkovita u ubijanju gripe i američke su vlasti izjavile da nema dokaza da čestice RNA otkrivene u mlijeku mogu nekoga zaraziti.

Američke savezne agencije (USDA, USFDA, CDC) poručile su da je ‘komercijalna opskrba mlijekom sigurna’.

Također tvrde da će pasterizacija ‘vjerovatno’ deaktivirati virus ptičije gripe u mlijeku, ali priznaju da ‘nijedna studija o učincima pasterizacije na viruse (kao što je H5N1) u goveđem mlijeku još nije dovršena’.

Otkrivanje RNK virusa u američkom mlijeku ne bi trebalo brinuti Evropljane. Uvoz mlijeka iz SAD-a u EU je ‘vrlo blizu nule’ i ‘statistički je beznačajan u smislu trgovine’, rekao je jedan od dužnosnika EU-a za Politico.

Koliko je novi soj opasan za ljude?

 

Za sada je rizik za ljude ograničen, ali ima mnogo toga što ne znamo jer je soj novi. Zabilježen je najmanje jedan slučaj zaraze kod ljudi, ali nema dokaza o prijenosu s čovjeka na čovjeka, ključnom pokazatelju prijetnje od nove pandemije.

Opasnost je u tome što virus stalno mutira i može razviti sposobnost da lakše zarazi ljude. Što je virus rašireniji među životinjama, to je veća opasnost za čovjeka.

Je li novi soj otkriven u Evropi?

Infekcije mliječnih goveda sojem H5N1 nisu otkrivene u Evropi. Pomno pratimo situaciju i njezin mogući razvoj – rekao je glasnogovornik Evropske agencije za sigurnost hrane (EFSA). Dodao je da je ‘prijetnja ljudskom zdravlju i dalje niska’.
EFSA je savjetovala zemljama članicama pojačan nadzor sisavaca, posebno onih u blizini peradarskih objekata zaraženih ptičijom gripom.

Imamo li vakcine protiv ptičije gripe?

Postoje cjepiva koja bi mogla djelovati protiv ptičije gripe, ali još uvijek nije jasno koliko bi bila učinkovita u odnosu na određeni soj i koliko bi brzo kompanije mogle povećati proizvodnju.

Glasnogovornik GSK rekao je da kompanija ima ugovor s Uredom za pripravnost i odgovor na hitne zdravstvene situacije EU-a za proizvodnju 85 miliona doza svog cjepiva Adjupanrix za pripravnost na pandemiju ako to bude potrebno. Adjupanrix je mock-up vakcina, ono koje se može prilagoditi bilo kojem soju gripe.

Evropska komisija potvrdila je da ima ugovor s kompanijama GSK i CSL Seqirus za isporuku prilagođenih cjepiva protiv gripe u slučaju pandemije.

Andrew Fenwick, glasnogovornik CSL Seqirusa, rekao je za Politico da bi vakcina protiv zoonotske gripe te kompanije trebalo biti učinkovito protiv soja koji trenutno kruži SAD-om.

Evropska agencija za lijekove također je odobrila AstraZenecinu vakcinu protiv pandemijske gripe, a testirano je pomoću soja H5N1.

(Politico)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.