Osuda za ubistva djece u NATO udaru

Avganistanski predsjednik oštro je osudio zračni napad ISAF-a na pokrajinu Kunar, u kojem je poginulo 11 djece.

Smatra se da je najmanje 11 djece poginulo u napadu NATO-a na istoku Afganistana.

Djeca su, kako je saopćeno, ubijena tokom zajedničke afganistansko-NATO operacije protiv talibanskih boraca u četvrti Shigal u pokrajini Kunar na granici sa Pakistanom.

Afganistanski predsjednik Hamid Karzai “oštro je osudio zračni napad Međunarodnih sigurnosnih snaga za pomoć (ISAF) na Kunar u kojem je poginulo 11 djece”, kaže se u saopćenju koje je izdao njegov ured.

Informacije o broju poginulih su još oprečene, ali je iz predsjedničkog ureda javljeno da je poginulo 11 djece te da je ranjeno još šest žena.

“Osuđujući  korištenje civila kao štit od strane talibana, predsjednik osuđuje bilo koju aktivnost koja uzrokuje pogibiju civila”, navodi se u saopćenju.

Karzai je naredio Vladi da povede istragu o ubistvima.

Wasifullah Wasifi, glasnogovornik guvernera Kunar, potvrdio je napad za Al Jazeeru.

“Potvrđujem da su napad izvršile obavještajne snage u četvrti Shigal. U tom napadu, sigurnosne snage ubile su 20 talibana, među kojima 10 visoko pozicioniranih”, rekao je za Al Jazeeru.

Prikupljanje informacija

Ministarstvo unutarnjih poslova saopćilo je da je u napadu koalicijskih snaga ubijeno šest talibana, uključujući dva viša zapovjednika.

Glasnogovornik ISAF-a je potvrdio da je došlo do napada i izjavio da koalicija prikuplja informacije kako bi utvrdila šta se desilo.

Reporter Al Jazeere Imtiaz Tyab, koji izvještava iz prijestolnice Kabul, rekao je da su zajedničke snage izvršile upad u kuće u selu Shigal u nedjelju u ranim jutarnjim satima.

“Al Jazeera  je kontaktirala NATO. Njihov glasnogovornik nam je rekao da su oni svjesni operacije i da su čuli da su u napadima ranjeni civili”, rekao je reporter Tyab.

Kapetan Luca Carniel, glasnogovornik ISAF-a rekao je da je ISAF tokom operacije ponudio zračnu podršku, ali da njegove snage nisu direktno učestvovale u napadu. “Zračne napade su zatražile koalicione snage, a ne afganistanski saveznici”, rekao je Carniel.

Civilne žrtve su sve vrijeme jedno od najosjetljivijih pitanja u 11-godišnjem ratu protiv talibana, što je naišlo na žestoke kritike afganistanskog predsjednika i ogorčene javnosti.

Nakon što je u februaru u zračnim napadima poginulo 10 civila, većinom žena i djece, Karzai je zabranio afganistanskim snagama sigurnosti da traže napade NATO-a.

Posljednji napad NATO-a uslijedio je nakon što je u subotu u talibanskim napadima poginulo pet Amerikanca, uključujući jednu mladu diplomatkinju.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.