Osuđeni na smrtnu kaznu zbog plesa

vesanjeee 6Lokalne vjerske vlsti na sjeveru Pakistana osudile su četiri žene i dva muškarca na smrtnu kaznu zato što su pjevali i plesali na jednom vjenčanju, saopćila je u ponedjeljak policija.

Vjerske vlasti su objavile dekret nakon što su saznale za video snimak na mobilnom telefonu na kojem se vidi kako se šest osoba zabavljaju na vjenčanju u jednom udaljenom selu u planinskoj regiji Kohistan, 176 kilometara sjeverno od Islamabada.

Plemenski zakoni striktno zabranjuju da se žene i muškarci miješaju na vjenčanjima.

Lokalne vjerske vlasti su izdale dekret u kojem se naređuje da četiri žene i dva muškarca, koji se vide na snimku, budu ubijeni”, izjavio je za AFP policijski oficir Abdul Majeed Afridi.

“Bilo je odlučeno da najprije muškarci budu ubijeni, ali su oni pobjegli. Žene su za sada na sigurnom”.

Postoji svađa između dva plemena i nema dokaza da su žene bile uz muškarce na toj svečanosti, kazao je on. “To je priča o rivalitetu između dva plemena. Video snimak je montiran na način da osramoti pleme”, dodao je policijski oficir.

Prema podacima pakistanske Komisije za ljudska prava, najmanje 943 žene i kćerke su ubijene u 2011. godini zato što su tobože okaljale čast porodice.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.