Otjerajte male napasti: Samo jedna stvar je dovoljna da se komarci više „ne lijepe“ za vas

Naučnici su dokazali da je moguće na veoma jednostavan način izboriti se sa komarcima, kao i da postoje ljudi koje jednostavno komarci “više vole”.

Poznato je da komarci “vole” slatku krv koju imaju oni koji češće jedu slatkiše i meso. Ove namirnice čine vašu krv primamljiviju komarcima, pa vam se oni češće vraćaju.

Ako se nalazite u “slatkokrvnoj” grupi, onda se sigurno pitate – šta bi trebalo da uradite kako više ne biste bili poželjni komarcima?

Odgovor na ovo pitanje je – promejna ishrane. Ukoliko promijenite namirnice koje svakodnevno konzumirate, makar u periodima najezde komaraca, možete biti sigurniji da će vas komarci češće zaobilaziti.

Umjesto slatkiša i mesa jedite više voća i povrća, čime ćete otjerati komarce od sebe. Ukus vaše krvi će se promijeniti, odnosno prestat će da bude slatka za komarce i postaće kiselija, što nije ukus koji komarci “vole”.

Konzumiranjem voća i povrća u većoj mjeri, obezbjedit ćete sebi lakšu odbranu od komaraca, bar u odnosu na ranije. Međutim, postoji i tajno oružje u borbi protiv komaraca, koje djeluje na više načina i tjera komarce.

Bijeli luk je najefikasnije oružje u borbi protiv “krvopija”. Ukoliko jedete bijeli luk redovno možete biti sigurni da vas komarci neće napadati, jer ste im posebno “neprivlačni”.

Za one koji ne mogu da jedu ovu namirnicu zbog specifičnog mirisa, koji im smeta, mogu čenom bijelog luka da namažu tabane i na taj način zaštite cijelo tijelo, isto i kao da su ga pojeli.

Osim što ne vole kiselu krv i bijeli luk, komarcima smeta i miris vitamina B. Zbog toga je poželjno jesti proizvode od integralnog brašna, pšenične klice, mliječne proizvode, orahe i skušu. Osim toga, još jedan način u odbrani od komaraca jeste – namazati tijelo uljem lavande, karanfila, lovora ili jabukovim sirćetom, prenosi Edukacija.rs.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.