Otrov pčele liječi smrtonosne bolesti

Oko 30 posto hrane koju jedemo ovisi o oprašivanju koje vrše pčele. A oprašivanje je samo jedna od korisnih aktivnosti ovih kukaca. Osim meda, matične mliječi i propolisa medicina već odavno zna za moćno djelovanje pčelinjeg otrova. Novo istraživanje povezalo ga je i s liječenjem AIDS-a.

Nova studija je pokazala da pčelinji otrov može ubiti čak i HIV. Istraživači s Washington University School of Medicine u St. Louisu demonstrirali su da tvar pod imenom melitin koja se nalazi u pčelinjem otrovu može uništiti HIV tako što stvara sitne pore u ovojnici koja okružuje virus.

Naučnicii se nadaju da bi ovo otkriće moglo dovesti do proizvodnje vaginalnog gela koji bi spriječio širenje HIV-a ili bi se ubrizgavao intravenozno već oboljelima.

Pčelinji otrov (Apis mellifera) u drevnoj i modernoj medicini

Poznavatelji pčela koriste ovu prirodnu metodu za liječenje raznih bolesti – jednostavno puštaju da ih pčela ubode na bolešću pogođenom području (dakako riječ je o malim dozama). I moderna medicina od pčelinjeg otrova radi lijekove.

U injekcijama se daje oboljelima od reumatoidnog artritisa, neuralgije (bol uzrokovana oštećenjem samih živaca), multiple skleroze, za smanjivanje reakcije na ubod kod ljudi koji su alergični (desenzitacija), u slučaju otečene tetive (tendonitis – upala tetiva), te kod mišićnih poremećaja kao što su fibromiozitis i entezitis.

Uzastopne kontrolirane doze pčelinjeg otrova ubrizgane ispod kože potiču imunološki sistem da se navikne na otrov te tako, između ostalog, pomaže smanjiti alergijsku reakciju na pčelinji otrov.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.