Ovakvom porazu niko se u Bayernu nije nadao

Cijela Evropa strepi pred minhenskim Bayernom.

Aktealni klupski prvak Starog kontinenta je nepobjediv, tvrdi se po medijima. Ali Bayerna se ne boje njemačke nogometašice. One su Bavarcima nanijele težak poraz.

U toku je Evropsko prvenstvo u nogometu i za taj događaj na Balkanu ne zna gotovo nitko. Kako je to samo moguće? Nije nikakva misterija. Odgovor je jednostavan. U Švedskoj za loptom ne trče muške nogometne zvijezde već – žene.

Ženski nogomet je rubna sportska disciplina koja može samo sanjati o tome da postane tema masovnih medija. U Njemačkoj je situacija posve drugačija. Tamo je ženski nogomet iznimno popularan. A koliko je popularan, dokazano je i u srijedu (24.7.) navečer.

Njemačka ženska nogometna reprezentacija “otela” je minhenskom Bayernu najbolji termin na televiziji. Bayernova sinoćnja (24.07.) prijateljska utakmica s Barcelonom (2:0) trebala je, kako je već ranije bilo dogovoreno s TV-postajom ZDF, biti prikazana u udarnom terminu, koji u Njemačkoj počinje nakon dnevnika u 20 sati.

Ali, u tom terminu je ZDF prikazao polufinalni sraz njemačke ženske reprezentacije sa Šveđankama (1:0) na prvenstvu Europe. Što se dogodilo? ZDF je jedinim drugim ugovorom (kao vlasnik prava za prijenose s prvenstva Europe) morao prikazati nastup Nijemica. Nabrzinu je dogovoren kompromis.

ZDF-ovi šefovi su u konzultacijama s Bayernom odlučili pomaknuti početak utakmice u Münchenu, za dva sata ranije od izvorno planiranog termina. TV-postaja je tako u ranovečernjim satima emitirala okršaj Mandžukićeve momčadi (naslovna fotografija) s Katalancima, a onda je iza 20 sati bio planiran prijenos iz Skandinavije.

No budući da je utakmica Bayerna i Barcelone počela nešto kasnije nego što je to bilo planirano, ZDF je morao “ugasiti” prijenos iz Allianz Arene prije kraja tog meča i otići u Švedsku, na polufinale Europskog prvenstva u Göteborg. Ljubitelji Bayerna i Barcelone ostali su uskraćenih za posljednjih pet minuta meča.

Za Bavarce je to, iako to nitko neće javno priznati, bio sigurno udarac ogromnom samopuzdanju koji uživa aktualni njemački i europski klupski prvak. Da “poniženje” bude još i veće pobrinuli su se jutrošnji podaci o gledanosti emisija na njemačkoj televiziji. Njemačke nogometašice i na tom su polju nanijele težak poraz FC Bayernu.

Naime, sinoćnji prijenos ženskog nogometa iz Švedske gledalo je 8,22 milijuna žitelja Savezne Republike. Tržišni udio je iznosio odličnih 29,9 posto. I tu je ZDF očito mudro postupio. Jer, prijenos rasprodanog meča u Münchenu odgledalo je “samo” 5,11 milijuna Nijemaca (gledanost: 23,5%).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.