Ove namirnice ne biste trebali jesti

U posljednje vrijeme često se može čuti da je hrana koju jedemo loša i nezdrava. Da ne bude zabune, neće se ništa dogoditi ako jednom u godini pojedete nezdravi desert prepun šećera ili ako jednom u pola godine uživate u obilju bijeloga kruha. Problem je u tome što većina ljudi nezdrave namirnice konzumira svakodnevno, a kad to nakon nekoliko godina počne ostavljati trag na njihovu zdravlju, ostaju iznenađeni. Ako želite dugoročno sačuvati svoje zdravlje, ovo su namirnice koje obavezno trebate izbjegavati.

Bijeli kruh, rafinirano brašno
Bijeli kruh i bijelo brašno općenito nisu dobri za ljudski organizam, jer su iz njih prilikom procesa prerade izdvojeni vitamini, minerali, vlakna te druge važne hranjive tvari. Upravo zbog toga, tijelo ne zna kako pravilno probaviti i asimilirati te namirnice, a to može dovesti do zdravstvenih problema. Rafinirano bijelo brašno povezuje se s nizom hemikalija koje uzrokuju probleme sa štitnjačom te oštećuje organe.

Gotova smrznuta jela
Većina gotovih ili polugotovih smrznutih jela prepuna su konzervansa, soli, nezdravih ulja i drugih umjetnih sastojaka. Uza sve to, ta su jela već prekuhana i izgubila su sve nutritivne vrijednosti. Ako ne želite osjećati zdravstvene posljedice zbog prečeste konzumacije takvih jela, okrenite se isključivo svježim namirnicama.

Bijela riža
Baš kao i bijelome kruhu, i bijeloj riži oduzeta ja većina vrijednih hranjivih tvari. Iako je godinama predstavljaju kao zdravu hranu, bijela riža to uistinu nije i zbog nedostatka nutritivno vrijednih sastojaka, našem tijelu postaje problem, jer ne zna kako da je apsorbira. U konačnici su rezultat zdravstvene tegobe.

Kokice za mikrovalnu pećnicu
Vrećice u kojima stoje kokice za mikrovalnu ispuštaju kancerogene hemikalije prilikom izlaganja visokim temperaturama. Tačnije, te su hemikalije izazvale tumore kod životinja prilikom istraživanja pa se smatra da ih najvjerovatnije izazivaju i kod ljudi. Takve kokice, pokazuju i druga istraživanja, mogu izazvati ozbiljne plućne bolesti.

Sokovi i slastice
Natrij benzoat tvar je koja se često može naći u džemovima, umacima za salatu, voćnim punjenjima, pivu i gaziranim bezalkoholnim pićima. Koristi se i za konzerviranje kiselih krastavaca, ali i za jestive preljeve. Njegov je zadatak bojenje te regulacija kiselosti hrane. Spominje se kao kancerogeno sredstvo. Nakon što je dokazana njegova štetnost proizvođači ga nastoje izbjegavati ili je njegova prisutnost toliko mala da je zapravo bezopasna.

Energetske pločice/čokoladice
Energetske pločice vrlo su popularne i smatraju se zdravim dodatkom prehrani. No istina je zapravo potpuno suprotna. Ove popularne namirnice nerijetko sadržavaju nezdravo prerađenu soju, rafinirani šećer, nezdrave masti te druge štetne aditive koji doprinose razvoju hroničnih bolesti. Prije nego što idući put kupite energetsku pločicu, dobro pročitajte deklaraciju na njoj.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.