Ove namirnice nikako nemojte da jedete ako ste mrtvi gladni – stomak će vam biti zahvalan

Začinjena hrana

Zašto ne: Začinjena hrana povećava šanse da ćete samo iritirati želudac, kaže gastroenterološkinja Liza Ganju. „Ne postoji ništa drugo što bi se u praznom stomaku moglo pomešati s tom hranom, zato treba izbegavati ljutu hranu“, savetuje Ganju.

Savet: Mlečni proizvodi vam mogu pomoći da “izvučete” ljutinu iz papričica. Zato je jogurt gotovo neizostavan kao dodatak indijskim jelima. Ne morate da se odreknete ljutog, ali je korijander bolje rešenje od bibera i papričica, jer manje iritira stomak, piše “24sata“.

Sveže voće

Zašto ne: Kruška ili jabuka vam neće utoliti glad, kaže Tamara Melton s Akademije za ishranu. „Iako se šećer u voću sporije vari od odnog u slatkišima, jer voće ima više vlakana, voće vas neće zasititi. Treba dodati proteine, jer se oni najsporije vare“, poručuje Melton.

Savet: Dodajte orahe, sir ili puter. Sveže naseckano voće možete pomešati i s grčkim jogurtom i osetićete kako glad nestaje.

Grickalice u malim pakovanjima

Zašto ne: Svi verujemo da nas one mogu zasititi, ali to je zabluda, jer imaju svega 100 kalorija, a to je malo, ako ste zaista gladni, kaže Melton. One su poput krekera i čipsa, sastavljene su od prostih šećera, koji se najbrže vare.

Savet: Ukoliko želite mali obrok od 250 do 300 kalorija, bolje napravite neku mešavinu ugljenih hidrata i proteina, a to je na primer pola sendviča.

Pomorandže, kafu, čaj od nane i prelive za testeninu

Zašto ne: Ove namirnice proizvode kiselinu u vašem stomaku, što može dovesti do upale želudačne kese, kaže Ganju. „Kada vam je prazan želudac, ne postoji hrana koja bi stvorila tampon zonu i zaštitila želudac. Kafu treba da izbegavaju ljudi s gastritisom“, savetuje Ganju.

Savet: Jedite povrće, jer ono ne aktivira proizvodnju kiseline, a puno je vlakana. Za užinu spremite povrće, sigurno će vas zasititi.

Suši

Zašto ne: Mešavina pirinča, soja sosa i sušija dvostruko je loš izbor za prazan stomak. Pirinač nema vlakna, pa će vas oboriti, a onda ćete biti žedni od ogromne količine natrijuma u soja sosu. „Vaš mozak pomeša glad i žeđ, pa se prejedate, a potrebna vam je samo čaša vode”, kaže Maria Bela, osnivačica Top Balance Nutrition-a.

Savet: Izaberite naruto rolnice, koje umesto pirinča imaju krastavce, a počnite sa salatom od algi ili hranom koja je u mesto solju, začinjena sokom limete.

Kokteli

Zašto ne: Zato što znate da vas alkohol na prazan stomak brže udari. Pritom, ne samo da vam ne utoli glad, nego učini da napravite pogrešan izbor, pa pre spavanja naručite picu. Istraživanja pokazuju da alkohol snižava nivo leptina, hormona koji govori vašem mozgu, da li ste dovoljno jeli.

Savet: Ako već idete na happy hour praznog stomaka, klonite se grickalica sa šanka i uzmite neko predjelo s povrćem ili grilovanu piletinu.

Naravno, ovo ne znači da bi trebalo da pohitate za brzom hranom, jer njene posledice mogu biti još gore.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.