Ovi ključni znakovi bolesti jetre rano vas upozoravaju: AKO IH PRIMIJETITE, odmah posjetite liječnika,većina ljudi ne zna za njih

Oštećenje bubrega u početku ne pokazuje gotovo nikakve simptome, stoga je važno redovito odlaziti na kontrole. Simptomi postaju vidljivi tek u ozbiljnijoj fazi bolesti.

 
 

Bolest bubrega je stanje koje se može pojaviti bez ikakve obavijesti. Oštećenje ovog organa, prema riječima dr. Kelsey Nank, u početku ne pokazuje nikakve simptome, tek kada problemi s bubrezima napreduju i postanu ozbiljniji, možete primijetiti neke simptome koje treba hitno konzultirati s liječnikom. Redoviti liječnički pregledi i testiranje funkcije bubrega pomoći će vam da rano dijagnosticirate problem i izliječite ga bez ikakvih posljedica.

 

Simptomi oštećenja bubrega
Oštećenje bubrega mora biti u relativno uznapredovalom stadiju da bi se pojavili sljedeći simptomi. Najčešći znak bolesti bubrega je netipična razina kreatinina ili uree u krvi, što može dovesti do uremičnog sindroma. Ali sami nećete osjetiti ništa od toga, da biste otkrili ovaj problem potrebna vam je krvna slika koju možete obaviti kao dio rutinskog pregleda. Rezultati zatim otkrivaju razine ove dvije kemikalije u tijelu, prema dr. Kevinu Martinezu.

 

Osim toga, međutim, potrebno je usredotočiti se na simptome koje sami možete primijetiti. Sagledajte svoje tijelo, signale kojima vam pokušava pokazati da nešto iznutra nije u redu. Nemojte olako shvaćati nijedan od ovih simptoma, iako se mogu zamijeniti s nekim uobičajenim medicinskim stanjima koja ne predstavljaju opasnost. Znakovi oštećenja bubrega, prema dr. Megan Soliman, uključuju:

smanjena količina urina,
oticanje donjih udova zbog zadržavanja vode u tijelu,
zapara,
problemi sa spavanjem
grčevi mišića, osobito noću,
pretjerana pospanost i umor,
mučnina koja ne prolazi
zbunjenost,
bol i pritisak u prsima
napadaji,
koma.

Što možete učiniti da poboljšate zdravlje svojih bubrega
Imajte na umu da su bubrezi jedan od najvažnijih organa za vaše cjelokupno zdravlje. Oni su odgovorni za mnoge procese u tijelu, od prerade tjelesnog otpada i njegove eliminacije do proizvodnje hormona. Stoga je briga o njima neophodna, savjetuje Alana Biggers. Neophodno je voditi aktivan i zdrav način života, ne piti, ne pušiti, ograničiti unos soli te pratiti tjelesnu težinu, krvni tlak i razinu šećera u krvi.

Isto tako, ne podcjenjujte redovite kontrole kod liječnika, osobito ako imate kroničnu bolest bubrega. Zanemarivanje njege može dovesti do zatajenja bubrega i posljedične dijalize. Već smo pisali o važnim koracima za održavanje zdravlja bubrega na ZdravéStravování.

PREUZETO

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.