Ovih 7 navika mogu da vam promjene život

Dajte sebi izazov da u 30 dana usvojite samo jednu naviku. Napišite je na papir zajedno sa svojom motivacijom, preprekama i strategijama kako ih zaobići. 

Potpuno se posvetite, i obznanite to svima. Objavljujte svoj napredak. Imajte potporu okoline – u stvarnom životu ili na socijalnim mrežama. Nagradite se svaki put kad napravite napredak. Ako ne uspijete, shvatite gdje ste pogriješili, napravite novi plan i počnite ponovno. 

Evo sedam priedloga blogera Lea Babauta: 

1. Razvijte pozitivno razmišljanje 

Ova navika je na vrhu liste jer je ključna i pomoći će vam da formirate sve ostale navike. Naravno, pozitivno razmišljanje bez akcije neće dovesti do rezultata, ali će Vas svakako motivisati da budete ustrajni. Za početak postanite svjesni trenutaka kada imate negativne misli. Kad ih postanete svjesni, lako ćete ih zaustaviti. 

2. Vježbajte 

Da, vježbanje je zdravo. Svi to znamo. Međutim, zašto će Vam promijeniti život? Osjećaćete se bolje u svojoj koži i imaćete više samopouzdanja što je ključno da bi uspjeli na svim drugim poljima. Izbacićete stres što će vam dati više vremena za razmišljanje. Takođe pomaže kod kreativnosti. Mnoge ideje dolaze upravo u trenucima fizičkog napora. 

3. Jedna po jedna stvar 

Dakle potpuno suprotno od “multitaskinga”. Bićete efikasniji u svom zadatku i obaviti ga kako treba. Bićete pod manjim stresom i srećniji tokom dana. 

4. Fokusirajte se na cilj 

Kada se fokusirate na samo jedan zadatak postajete efikasniji i zato se fokusirajte se na konačni cilj. Iako se čini jako teško, fokusiranje na jedan cilj je najmoćniji način da ga ostvarite. Kada pokušavate da ostvarite više ciljeva odjednom, energija i fokus su razbacani na sve strane i bićete manje efikasni.

5. Eliminišite sve što nije bitno 

Za početak identifikujte stvari koje su vam najvažnije u životu i onda eliminišite sve ostalo. Ova taktika vrijedi za sve aspekte života – radu na projektima, komunikaciji preko e-maila ili životu uopšteno. Promijeniće Vam život jer će ga učiniti jednostavnijim. 

6. Ljubaznost 

Da, ljubaznost je navika. I može se razvijati. Fokusirajte se na to svaki dan mjesec dana i vidjećete duboke promjene u životu. Osjećaćete se bolje kao osoba. Neka vam cilj postane da učinite nešto nesebično svakog dana. Svaki put kada sretnete nekoga pokušajte da budete ljubazni. Primijetićete da ljudi na Vas reaguju drugačije i da Vas bolje tretiraju. Sve što date će Vam se dugoročno vratiti. 

7. Dnevna rutina 

Zvuči jednostavno, ali kreiranje svakodnevne rutine može napraviti velike promjene u Vašem životu. Kako će Vam to promijeniti život? Pomoći će Vam da učvrstite produktivne navike koje želite da steknete u svakodnevnom životu. Lakše ćete se fokusirati na ono što je važno umjesto da se rješavate stvari u hodu. Nakon produktivnog dana, osjećaćete se odlično i s entuzijazmom ćete krenuti u novi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.