Ovo je jedini pravi recept za starinsku baklavu: Nijedan drugi način ne valja, ove trikove morate znati

Znamo da se baklava kod nas jede kao luda.Nema osobe koja ne uživa u toj poslastici.Ali, malo ko zna originalni recept.Kuharica je otkrila tajnu.Munevera Mulalić iz susjedne Bosne i Hercegovine nije profesionalna kuharica, ali njeni recepti koje dijeli na Facebooku i Instagramu toliko oduševljavaju ljude da je postala sve popularnija na ovim prostorima.Kako kaže, poseban ukus daje tirit pomiješan s orasima, a evo kako to sve da napravite.

Treba vam:1 okrugla posuda za kolače,1 kg jufki za baklavu 500 grama maslaca,1-2 žlice ulja 800 grama mljevenih oraha,1 jaje + 1 kašika maslaca + malo brašna – za tirit,1 šolja šećera za orahe + 2 kg šećera za preliv,2 litre vode.

Priprema:

Istopite maslac i uklonite bijelu pjenicu jer može dati gorki okus baklavi kada se ispeče. Namastite dno posude i stavite 5 jufki jednu na drugu – između ih možete malo namastiti. Stavite smjesu od oraha i tirita, pa ponovite postupak. Na završni sloj stavite 3-4 jufke, i namastite ih uljem. Izrežite baklavu na komade koji vam odgovaraju i prelijte preostalim maslacem, pa ostavite pola sata da upije masnoću.Pecite je na 150°C, a nakon što porumeni smanjite temperaturu na 130°C, jedno sat i pol do dva, prenosi Klix.

Dok se baklava peče pripremite preliv. Pomešajte šećer i vodu i jedan lonac i stavite da se kuhaju. Nakon što dobijete blago lepljivu teksturu, ostavite da se ohladi – nikako ne smije biti vruć kada ga stavljate preko baklave. Izvadite baklavu kada je gotova i pustite da se malo ohladi. Zalijte polako, od jednog kraja posude do drugog. Pustite da se sve upije i spremna je za posluživanje, prenosi Espreso

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.