OVO JE NAJPRETRAŽIVANIJA SOBNA BILJKA NA GOOGLE-U U 2022: Najbolje pročišćava vazduh, SUPER LAKO se održava i prostoru daje tropski šmek

Google je početkom decembra tradicionalno objavio koji su pojmovi bili najtraženiji u prošloj godini, a popularne riječi i fraze podijeljene su u različite kategorije, od kojih je jedna – biljke!

Pa, na samom vrhu liste “najguglanijih” biljaka je dobro poznati filodendron. Ova sobna biljka omiljena je i u srpskim domaćinstvima, a svoju popularnost duguje činjenici da čini prostor toplijim i lijepšim za oko, a istovremeno se lako održava. Velika prednost filodendrona je što je odličan pročišćivač zraka!

Postoji na desetine vrsta ove biljke, ali većina njih ima jednu zajedničku osobinu – listovi su veliki, zeleni i sjajni. Filodendron uglavnom brzo raste, a postoje dvije glavne vrste – biljka penjačica kojoj je potreban oslonac za “penjanje”, kao što je rešetka, i sorta koja se ne penje, odnosno raste uspravno.

Filodendron je najbolje saditi u proljeće, ali s druge strane, sobne biljke se mogu uspješno saditi u bilo koje doba godine. Budite oprezni – ova biljka je toksična za kućne ljubimce, ali i za ljude ako se proguta.

Da bi vaš filodendron opstao i napredovao, trebali biste imitirati njegovo prirodno, tropsko okruženje, odnosno voditi računa o tome da ima dovoljno topline i vlage, te da se nalazi u blizini prozora ili izvora svjetlosti.

Kad je toplo, biljku stavite na terasu (ako imate uslove za to) na senovito mesto, da ima svež vazduh i prirodnu svetlost. Međutim, držite ga podalje od direktne sunčeve svjetlosti kako ne bi spalio lišće. Listove je najbolje negovati tako što ćete ih redovno brisati vlažnom krpom.

Tlo u kojem raste filodendron mora biti dobro drenirano, a ova biljka općenito voli umjerenu količinu vlage u tlu iz kojeg raste. Biljku treba zalijevati kada se gornji sloj (oko 2,5 centimetra) zemlje osuši. I prekomjerno i premalo zalijevanje može dovesti do opadanja listova! Također, prekomerno vlažno zemljište može dovesti do truleži korena, pa uvek procenite da li treba zalivati ​​biljku po tome koliko je zemlja suva, a ne po izgledu listova. Također treba znati da sorte koje se ne penju imaju veću toleranciju na sušu od onih koje se penju. Smanjite učestalost zalivanja tokom zime.

Ova biljka voli vlagu u vazduhu, pa ako živite u sušnoj klimi ili zimi sa uključenim grejanjem, obavezno je svakih nekoliko dana prskajte vodom iz boce sa raspršivačem.

(novi.ba)

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Nema aktuelnosti za ovaj period!

Facebook