Ovo je najsloženiji džepni sat, vrijedan 8 miliona dolara

Brend Vacheron Constantin nekoliko se puta u prošlom vijeku mogao da pohvali autorstvom najsloženijeg sata na svijetu.

Procijenjen na osam miliona dolara, Reference 57260 (nazvan po 57 ugrađenih komplikacija i 260. godišnjici Vacheron Constantina) izrađen je za američkog kolekcionara.

Naručitelj, koji želi ostati anoniman, zatražio je da majstori Vacheron Constantinova odjela Atelier Cabinotiers  izrade najsloženiji sat na svijetu, s tim da ima i neke specifične funkcije poput jevrejskog vječnog kalendara i neobične štoperice koja mjeri trajanje više događaja odjednom.

Vacheronov sat prečnika pet centimetara, smješten u kućište od 18-karatnog bijelog zlata i nešto lakši od kilograma, ima gotovo dvostruko više komplikacija od prethodnog najsloženijeg sata na svijetu (koji ih je imao 33).

U okviru svjetlucavog trupa nalazi se 2800 sićušnih mehaničkih dijelova ukomponovanih na potpuno nov način (na što su otišle gotovo dvije od osam godina izrade). Dovoljno je reći da je uz sat vezano deset novih patenata.

Reference 57260 neosporno je sjajno djelo preciznosti, tehnologije i urarske vještine. Pitanje koje se ipak nameće glasi: Zašto bi iko htio da osam godina čeka na sat?

Odgovor treba potražiti u dvadesetim i tridesetim godinama prošlog vijeka, kad su dva najbogatija i najkompetitivnija čovjeka na svijetu –  automobilski mogul James Ward Packard i bankar Henry Graves – od dva vodeća urarska brenda naručila izradu najsloženijeg sata na svijetu.

Vacheron Constantinu i Patek Philippeu trebale su godine za izradu tih satova, a rezultat su bila umjetnička djela koja su srušila sve rekorde. 

(Gravesov džepni sat Supercomplication, što ga je Patek Philippe izradio 1932. godine, prodan je u novembru 2014. kod Sothebyja u Ženevi za rekordnih 24 miliona dolara).

“Izazov pred kojim smo se našli nadovezuje se na izazove onih velikih kolekcionara koji su poticali brendove na stvaranje nezamislivoga i izradu najboljih satova na svijetu”, kaže Juan Carlos Torres, izvršni direktor Vacheron Constantina, “a  činjenica da ovaj sat naručio Amerikanac je fascinantna.”

Baš kao i pritisak za rušenje svjetskog rekorda u komplikacijama.

“Kako je prethodni najsloženiji sat  imao 33 komplikacije, naš cilj je bilo ugraditi 36”, kaže Dominique Bernaz, voditelj odjela Atelier Cabinotiers.

“Tokom rada stalno sam ispitivao članove tima misle li da to možemo izvesti, a oni su uz smiješak potvrđivali. Projekat se stalno razvijao i tek smo na pola puta znali koliko će komplikacija sat doista imati.”

“Svaka je komplikacija poseban uspjeh”, dodaje Bernaz, “ali pravi je izazov bio ugraditi ih zajedno u jedan sat.”

A hoće li ovaj džepni sat podstaći novo suparništvo među kolekcionarima satova 21.vijeka, pokazaće vrijeme.

Evo što ga sve odlikuje:

Alarm sa šest funkcija: Alarmni sistem ima pet čekića i gongova te tri upečatljive opcije zvonjave (uključujući veliko i malo zvono).

Dvostruki retrogradni hronograf: Za funkciju štoperice (double-hrono) majstori su morali razviti sasvim novi hronografski mehanizam. Dvije skale sa sekundnom kazaljkom smještene su jedna nasuprot drugoj uz rub brojčanika.

Jevrejski vječni kalendar: Pokazuje dijelove jevrejske godine, datume proteklih Jom Kipura te mijene i gibanje Mjeseca.

Vječni Gregorijanski kalendar: Retrogradnom kazaljkom pokazuje dane, sedmice i mjesece (uključujući prijestupne godine).

Astronomske i astrološke karte: Devet komplikacija prati ravnodnevice, smjenjivanje godišnjih doba i znakova zodijaka.

Karta neba: Prilagođena je gradu u kojem vlasnik živi i prikazuje noćno nebo za tu geografsku širinu.

Izlazak/zalazak Sunca: Prati trajanje dnevnog svjetla za dotični grad.

3-D Tourbillon: Troosovinski tourbillon svake minute opiše puni krug.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.