Ovo je najzanimljiviji čovjek na Vikipediji

Generalpukovnik ser Adrian Pol Žislen Karton de Vart je najzanimljiviji čovjek na Vikipediji, a kada pogledate šta sve piše na njegovoj stranici, neće vam biti teško da shvatite i zašto.

Karton de Vart ima listu titula, priznanja i medalja koja je podjednako dugačka kao i njegovo ime. Međutim, šta je potrebno učiniti da bi se dobile sve te brojne titule i priznanja? 

Vikipedija tvrdi sljedeće: 

„Borio se u Burskom tau, Prvom svjetskom ratu i Drugom svjetskom ratu. Bio je upucan u lice, glavu, stomak, zglob, nogu, kuk i uvo. Preživio je pad aviona, uspio je da pobjegne iz ratnog logora i odgrizao je svoje prste kada doktor nije mogao da ih amputira. Nakon svega toga izjavio je – Da budem iskren, zaista sam uživao u ratu“. 

Pominje se i trenutak kada je sam sebi izvadio oko zato što zbog njega nije mogao da nišani, a onda je iz taksija izbacio i stakleno oko zato što ga je nerviralo. 

Ser Adrian Pol Žislen Karton de Vart živio je u Belgiji, Egiptu, Engleskoj, Indiji, Južnoj Africi, Poljskoj i Kini. Studirao je na Univerzitetu Oksford prije nego što ga je napustio kako bi se borio u Burskom ratu. 

Vježbao je svaki dan, igrao je polo i odbijao je da nosi italijanska odijela koja je nazivao „odijelima za žigoloe“. 

Njegovi prijatelji su mislili da je „očaravajuć“ i šalili su se da mu treba odati priznanje za njegov „nepristojan jezik“. 

Tokom svoje vojne karijere bio je savjetnik Vinstona Čerčila prije Drugogo svjetskog rata i bio je nezvanični diplomata tokom svakog velikog rata dvadesetog vijeka. 

U njegovoj šezdesetoj godini mlađi generali su mu rekli da je previše star da vodi trupe, ali se onda ispostavilo da je nezamjenjiv za vojsku Velike Britanije tako da je vrlo brzo vraćen iz penzije. 

U svojoj šezdesetprvoj godini uspio je da prokopa put iz zarobljeničkog kampa nakon čega se nedjelju dana pravio da je italijanski seljak – iako nije znao ni riječ jezika. 

Godinama kasnije, sapleo se o kokos u Burmi nakon čega je polomio svoja leđa na nekoliko mjesta. I to je preživio i doživio duboku starost. 

I uprkos svim dostignućima, ipak nije imao puno dara za politiku. Umjesto diplomatskih vještina, posjedovao je nevjerovatan entuzijazam kada je rat u pitanju. 

Ne samo da ga je zvao zabavnim, već je bio zbunjen željom ljudi da žive u miru kada je rat toliko zabavan. 

Zaista je nevjerovatno kako do sada niko nije riješio da njegov krajnje neobičan život pretvori u film. 

Međutim, Holivud baš i nije rad da pravi film o jednookom ratnom heroju bez prstiju čiji je omiljeni sport bio lov na divlje svinje i koji je navodno bio nepriznati sin kralja Belgije.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.