Ovo su liste najsigurnijih i najnesigurnijih država u vrijeme pandemije koronavirusa

Prema rezultatima istraživanja kompanije Deep Knowledge Ventures, najsigurnija zemlja u doba koronavirusa je Izrael, najnesigurnija je Italija, a najefikasniji zdravstveni sistem ima Njemačka.

Deep Knowledge Ventures je kompanija koja se bavi interpretacijom podataka u sektorima zdravstva i vještačke inteligencije, smještena je u Hong Kongu, a posljednji izvještaj tiče se presjeka stanja u vrijeme koronavirusa.

Na osnovu 78 parametara istraženo je stanje u 75 država koje su potom smještene i rangirane unutar šest kategorija. Bosna i Hercegovina nije uključena u istraživanje.

Neki od parametara su provođenje politike karantina, praćenje oboljelih, brzina kojom se infekcija širi, specifičnosti regije, stanje zdravstvenog sistema i slične karakteristike. Izvori informacija u ovom istraživanju bili su WHO, Univerzitet Johns Hopkins, američki CDC i Worldmeter.

Podaci su sakupljani do 12. aprila kada je napravljen presjek.

Prva kategorija tiče se sigurnosti građana u vrijeme pandemije gdje je na prvom mjestu država Izrael. Druga najsigurnija država je Njemačka, treća Južna Koreja, četvrta Australija, a na petom mjestu je Narodna Republika Kina.

Ono što je zanimljivo jeste da Hrvatska zauzima 35. mjesto, Slovenija 40.

Što se tiče Evrope, najsigurnije su Njemačka, Švicarska, Austrija, Mađarska i Danska, a susjedi zauzimaju 19. (Hrvatska) i 22. mjesto (Slovenija).

Među azijskim i pacifičkim državama najsigurnije su Južna Koreja, Australija, Kina, Novi Zeland i Tajvan.

Najnesigurnija zemlja u vrijeme pandemije je Italija, na drugom mjestu su Sjedinjene Američke Države, treća je Velika Britanija, četvrta je Španija, a na petom mjestu je Francuska.

Među najnesigurnijim zemljama našla se čak i Švedska na šestom mjestu te Rusija koja je zauzela 12. mjesto.

Najefikasniji zdravstveni sistem u vrijeme pandemije Imaju Njemačka, Narodna Republika Kina, Južna Koreja, Austrija i Hong Kong.

Države koje se najviše staraju o svojim građanima su Njemačka, Sjedinjene Američke Države, Japan, Velika Britanija i Austrija.. Zanimljivo je da su Sjedinjene Američke Države ujedno jedna od najnesigurnijih država i zemlja s “efikasnom vladom”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.