Ovo su šokantne zdravstvene opasnosti u vašoj hrani!

Od opasnih sastojaka u hrani do otrovnih hemikalija u vašim pićima, dr. Oz razotkriva tri šokantne zdravstvene opasnosti koje vam svakodnevno prijete!

Čak i ako se smatrate informisanim potrošačima, vrlo je velika vjerovatnoća da ne znate koje vas sve opasnosti čekaju u hrani i piću. Poznati dr. Oz na svojim stranicama je razotkrio tri šokantne zdravstvene opasnosti u vašoj hrani. Pročitajte i unesite promjene da vaše zdravlje ne bi snosilo dugoročne posljedice.

Bromirano biljno ulje

Najjednostavnije rečeno, bromirano biljno ulje je obično biljno ulje kojem je dodat hemijski element brom. S vremenom je bromirano biljno ulje postalo sastavni dio napitaka koji su mnogima omiljeni – gaziranih sokova! Često se može naći i u sportskim napicima koji su, kako neki misle, zdravi.

Bromirano biljno ulje dokazano šteti organizmu, i to nimalo bezazleno. Izaziva neurološke probleme, a kod fetusa može da izazove i ozbiljna oštećenja. Istraživanja su pokazala da utiče i na plodnost i da ozbiljno oštećuje razna tkiva. Bromirano biljno ulje zabranjeno je u mnogim evropskim zemljama, ali nažalost u mnogim državama još uvijek nije pa se još uvijek može naći kao sastavni dio gaziranih sokova.

Akrilamid

Pomfrit, čips, krekeri, slane grickalice – vaši omiljeni izvori grešnih užitaka mogli bi da sadrže kancerogenu materiju koja nosi naziv akrilamid. To nije aditiv, već hemikalija koja se povezuje s nastankom karcinoma.

Akrilamid je izuzetno opasan jer se vezuje za nastanak karcinoma jajnika, maternice i bubrega. Jedna studija je pokazala da majke koje jedu veće količine hrane s akrilamidom rađaju bebe sa smanjenom porođajnom težinom. Akrilamid se može pronaći i u hljebu i nekim vrstama dvopeka i keksa.

BPA

BPA, odnosno Bisfenol A je hemikalija koja se koristi za bolju čvrstoću plastike pa se može pronaći u većim količinama u raznim plastičnim proizvodima. BPA se može pronaći u brojnim predmetima koje često koristite, a posebno uznemirava to što se može pronaći i u flašicama za djecu. Ako na plastičnim posudama koje kupujete i koristite ne piše “BPA free”, onda je vrlo vjerovatno da ga vaša plastika sadrži.

Bisfenol A je u nekim slučajevima kancerogen, a može da ostavi dugoročne posljedice na zdravlje. Kako je dokazano, Bisfenol A na neki način kopira ljudske hormone pa narušava endokrini sistem. BPA je odgovoran za tumore dojki, probleme s jetrom, dijabetesom i neplodnošću.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.