OVOG SE TRUMP NAJVIŠE PLAŠIO: Amerikanci masovnije nego ikad glasaju putem pošte

Više od 50 miliona Amerikanaca glasalo je na predsjedničkim izborima, što je tempo koji bi, prema u petak objavljenim podacima "U. S. Elections Projecta", mogao rezultirati najvećim odazivom u više od stotinu godina.

Iznenađujuća brojka znak je velikog interesa za natjecanje između republikanskog predsjednika Donalda Trumpa i demokratskog izazivača Joea Bidena, kao i želje Amerikanaca da se smanji rizik izloženosti Covidu-19, od kojeg je u SAD-u umrlo više od 221.000 ljudi.

Mnoge su države proširile rano glasanje, što se čini lično i putem pošte uoči dana izbora 3. novembra, jer se to smatra sigurnijim načinom glasanja u jeku pandemije koronavirusa.

Visoka stopa ranog glasanja navela je Michaela McDonalda, profesora floridskog univerziteta koje vodi “U. S. Elections Project”, da predvidi rekordan odaziv od oko 150 miliona birača, što predstavlja 65 posto birača s pravom glasa i najvišu stopu od 1908. godine.

U Teksasu je stopa odaziva već prešla 70 posto ukupnog odaziva 2016. godine.

Amerikanci bi mogli danima ili sedmicama čekati da saznaju ko je pobijedio, dok izborni dužnosnici prebroje desetke miliona glasova poslanih poštom.

Američka desnica svoj strah od glasanja poštom temelji na posljednjim podacima ispitivanja javnog mnijenja, koji tvrde da više od 60 posto simpatizera aktuelne administracije 3. novembra, neovisno o epidemiološkoj situaciji, planira fizički izaći na birališta, za razliku od samo 22 posto Bidenovih birača. Poštom, naime, planira glasati samo 11 posto republikanskog biračkog korpusa, za razliku od 48 posto demokratskog.

Upravo ta činjenica brine aktuelnog predsjednika SAD-a Donalda Trumpa. Poznato je, naime, da crnačko stanovništvo u Americi listom glasa za demokrate (više od 75 posto), ali je, također, poznata činjenica da crnačko stanovništvo u pravilu rjeđe izlazi na birališta, i to nikada iznad 35 posto.

Glasanje poštom sigurno će ići naruku demokratskom kandidatu Joeu Bidenu, jer će osvojiti znatno veći broj glasova crnačkog stanovništva koje, inače, ne bi izašlo na izbore.

Veliki broj pristiglih glasova poštom govori, također, da je izborni štab Joea Bidena uspio mobilizirati pristalice da izađu na izbore. Poznata je činjenica da veća izlaznost uvijek ide naruku opoziciji.

Na temelju ankete, neke novinske organizacije već predviđaju da će Biden postati 46. predsjednik države i njen najstariji predsjednik sa 78 godina. Gubitak na izborima učinio bi Trumpa trećim aktuelnim američkim predsjednikom u posljednje četiri decenije koji je izgubio svoj ponovni izbor za drugi četvorogodišnji mandat.

Internetska stranica za anketiranje FiveThirtyEight.com, uzimajući u obzir potencijalni odaziv birača, historijske trendove i nedavne izborne rezultate u 50 država, kaže da je njenih 40.000 kompjuteriziranih simulacija na izborima pokazalo da je Biden pobijedio 88 puta u 100 mogućih scenarija.

Druge vijesti već sugeriraju da je Biden u prednosti u dovoljno ključnih država i da može prikupiti više izbornih glasova potrebnih za osvajanje predsjedničkog mjesta u Izbornom kolegiju, američkom sistemu indirektne demokratije.

Zadnje iz rubrike VIJESTI

Najnovije na portalu »

Popularno

Facebook

Fotografija dana