PAD STATUSNOG SIMBOLA: iPhone doživljava svoj kraj?

Nekad uvjerljivo najvrjednija američka kompanija, Apple, nedavno je imala najcrnji dan u eri iPhonea.

Prije samo tri mjeseca, 3. listopada prošle godine, Appleova je dionica vrijedila 233,47 dolara, najviše u povijesti. U četvrtak je izvršni direktor američkog tehnološkog giganta Tim Cook objavio kako je prihod u posljednjem kvartalu 2018. iznosio 84 milijarde dolara, odnosno bitno manje od procjene (89 do 93 milijarde). Tržište je odmah reagiralo i Apple je dan na burzi završio s dionicom po 142,19 dolara, odnosno čak 39 posto manje nego početkom listopada.

Iako pad zvuči katastrofično, otkako je 29. lipnja 2007. godine počela era iPhonea, Apple je bilježio i teže trenutke. Naime, radi se o tek četvrtom najvećem sunovratu vrijednosti Appleovih dionica u posljednjih desetak godina. Primjerice, od rujna 2012. do travnja 2013. pad je iznosio čak 45 posto. Apple je odmah sa sobom povukao i Dow Jones, koji je izgubio 660 bodova ili 2,8 posto. Međutim, industrijski indeks njujorške burze oporavio se već dan kasnije, dok su vrijednost Appleove dionice i prognoza za 2019. godinu ostavili prostora za zabrinutost.

Zašto je donedavno najvrjednija kompanija svijeta u roku od nekoliko mjeseci pala na tek četvrto mjesto u SAD-u (iza Microsofta, Amazona i Googlea)? U svome pismu dioničarima Cook je ponajprije naveo slabiju prodaju Appleovih proizvoda u Kini te snažniji tečaj dolara kao glavne razloge podbačaja. Pritom je Cook opravdanje pronašao u usporavanju kineskog gospodarstva, slabljenju prodaje pametnih mobitela u Kini te tenzijama proizašlima iz američko-kineskog trgovinskog rata.

“Čini se da su iPhone već kupili svi oni koji su ga i htjeli”

”Čini se da su iPhone već kupili svi oni koji su ga i priželjkivali. Sve ukazuje da je razdoblje snažnog Appleovog rasta, koje je trajalo otprilike sedam godina, definitivno završeno. Radi se o snažnom signalu, koji nikako ne smijemo ignorirati, ali ne očekujem posebno teške trenutke za Apple, prije slabljenje i omekšavanje njegove tržišne pozicije”, rekao je profesor Warren Hogan s UTS Business Schoola u Sydneyju, naglašavajući kako Kina nosi otprilike petinu Appleove prodaje.

I sam Cook zapravo priznaje da su se navike kupaca promijenile, odnosno da se rjeđe odlučuju na kupnju novog mobitela, a kad ga napokon i kupe, ne odlučuju se tako lako za skupe Appleove proizvode. Ostala dva globalna tržišna giganta, Samsung i Huawei, nude istu, ako ne i bolju kvalitetu, za manje novca. Štoviše, mnogi će kupci radije promijeniti bateriju na svom starom iPhoneu nego kupiti novi. Kad se u lipnju 2007. godine iPhone prvi put pojavio na američkom tržištu, stajao je nešto više od 400 dolara, a posljednji model Xs prodaje se po 1100 dolara. Pritom treba znati da iPhone nosi čak 63 posto Appleove prodaje.

 Hoće li se Apple oporaviti?

S obzirom na to da se okolnosti koje su dovele do krize, poput stanja u kineskom gospodarstvu, eskalacije trgovinskog rata i tečaja dolara, sasvim sigurno neće promijeniti tijekom 2019. godine, analitičari su oprezni u predviđanjima. Većina vjeruje da će se Apple oporaviti u sljedećim mjesecima, ali upozorava da cijena dionica vjerojatno više neće dosegnuti rekordnu razinu iz listopada prošle godine.

”Izgleda da je Appleovo vodstvo uvjereno kako su razlozi zbog kojih je prodaja oslabjela izvan njihove moći. Činjenica je da kinesko gospodarstvo usporava zbog vlastitih slabosti, no pitanje je kad će se to promijeniti. Apple je toliko dominantan na tržištu da se svaka njegova objava ili poslovni rezultat odmah tumači kao indikator globalnih gospodarskih kretanja. Investitori postaju nervozni i zabrinuti zbog loših vijesti i vrijednost dionica pada”, smiruje Roland Rajah, ekonomist instituta Lowy.

Mnogi njegovi kolege uvjereni su da Apple ima financijsku moć da se relativno brzo oporavi te revidira i inovacijama osnaži svoju strategiju. Daniel Ives, analitičar američke investicijske kompanije Wedbush, smatra da bi Appleova dionica mogla pasti i na 130 dolara, a maksimalnu vrijednost do kraja 2019. godine postavio je na 200 dolara.

Najcrnji dan u eri iPhonea

”Apple je imao problematičnih kvartala u posljednjih 20 godina, ali nema sumnje da je četvrtak bio njihov najcrnji dan u eri iPhonea. Pred Appleom je izazovna godina, no vjerujem da može profitirati na temelju 750 milijuna korisnika iPhonea, od kojih bi 350 milijuna u sljedećih 18 mjeseci moglo kupiti noviji model”, kaže Ives.

Ni Ives ni ostali burzovni analitičari zasad ne sugeriraju svojim klijentima da prodaju Appleove dionice iz svojih portfelja, no pozivaju na oprez. Ne samo da je Appleov prihod u posljednjem kvartalu 2018. pao za gotovo pet posto u odnosu na isto razdoblje lani nego su i dionice njegovih dobavljača, onih koji su ga mjesecima upozoravali na slabljenje potražnje, pale od 8,4 do 23 posto. Nije stoga nimalo čudno da se mnogi pitaju je li gadget desetljeća napokon počeo gubiti sjaj.

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Facebook