PET NAJMOĆINIJI JE PRED VAMA: Ove biljke virusi ne podnose, koristite ih svaki dan i ojačajte imunitet…

Origano

U narodnoj medicini se propisuje u terapiji kod bolesti digestivnog trakta, upalnih procesa u usnoj šupljini, donjih dišnih puteva i ginekoloških poremećaja.

Doprinosi aktivnoj proizvodnji leukocita koji štite od patogena i aktivira imunitet. Pored toga, origano sadrži askorbinsku kiselinu, kalij i kalcij, tvari neophodne tijelu.

Eukaliptus

Biljke sadrži cineol, prirodnu antiseptičnu supstancu koja ima snažno antivirusno djelovanje. Lišće eukaliptusa koristi se kao protuupalno i analgetsko sredstvo.

Uspješno se koristi za liječenje otitisa, virusnih infekcija, bolesti crijeva, genitourinarnog i probavnog sistema.

Kadulja

Ova biljka ima jak protuupalni i antimikrobni efekt. Sadrži veliki broj alkaloida, flavonoida i tanina.

Kadulja je bogata korisnim elementima u tragovima i kiselinama. Prirodne tvari listova imaju dezinfekcijska svojstva.

Kamilica

Koristi se kod bolesti respiratornog sistema, poremećaja probave, genitourinarnog i živčanog sistema. Doprinosi poboljšanju zaštitnih funkcija leukocita, ubrzavanju procesa oporavka i daje sedativni efekt.

Veliki broj flavonoida pruža antimikrobni efekt. Bilo koji dio biljke može se upotrijebiti u liječenju.

Majčina dušica

Ova biljka je izvor jedinstvenog esencijalnog ulja bogatog timolom, karvakrolom i borneolom. Ima snažan utjecaj na upalu bilo kojeg porijekla. Najčešće se propisuje kod jakog kašlja, respiratornih bolesti, bronhitisa, artritisa.

Flavonoidi u majčinoj dušici pomažu kod iskašljavanja, ublažavaju upale i smanjuju bol. Komponente iz biljke stimuliraju imunološke procese i poboljšavaju stanični metabolizam.

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Nema aktuelnosti za ovaj period!

Facebook