UMIRUJE KAŠALJ I PUNA JE VITAMINA C: Ovo je ubedljivo NAJZDRAVIJA voćka na svetu

Dunja sadrži obilje vitamina, a u narodnoj medicini se koristi već decenijama. Pre svega se koristi za unlažavanje kašlja i umirivanje stomačnih tegoba.Lekovit je sam plod, ali i seme i listovi. Dunja se može jesti sveža, ali se mogu praviti sokovi, kompoti i sirupi koji su jednako učinkoviti u uklanjanju mnogih zdravstvenih tegoba.Plod dunje obiluje vitaminima i mineralima.
Sadrži vitamin C u velikim količinama, čak više nego što se može naći u limunu, zatim vitamine B1, B2, niacin, karoten, kalcijum, magnezijum, kalijum, bakar, natrijum, cink, gvožđe, mangan, natrijum, hlor i sumpor. Pored toga, sadrži i proteine, dijetalna vlakna i ugljene hidrate.Najlekovitiji deo dunje su semenke od kojih se pravi čaj.Kada odstoje u vodi, semeke ispuštaju sluz koja rešava probleme sa kašljem i čisti disajni sistem. Pored toga, sadrže i velike količine amigdalina, odnosno vitamina B17, koji ima antikancerogeno dejstvo. Semenke su bogate i mastima, taninom, pektinom, šećerima, emulzinom i protidom.
Zahvaljujući taninu i sluzi dunje povoljno deluju na rad creva i sprečavaju infektivne bolesti. Pektin povoljno utiče na krvni sistem, pomaže u snižavanju krvnog pritiska i pruža zaštitu od radioaktivnog zračenja.
Sok od dunje leči kašalj, astmu i dijareju, dok se pečena ili kuvana dunja preporučuje anemičnim osobama, ali i za lečenje upala želudačne i crevne sluzokože. Može da pomogne i kod obilnih menstruacija.
Priprema soka od dunja:Operite i sitno narendate kilogram dunja, pa ih procedite kroz gazu. Sok popijte odmah jer brzo oksidira. Najbolje je da ga pijete pre jela.
Priprema čaja od dunja:Semenke dunje prelijte sa ključalom vodom, ostavite nekolio minuta da odstoji i nakon toga popijte.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.