Pijte mlijeko, vježbajte, preskačite obroke…Mitovi i istine o mršavljenju

Malo ko ima vremena da prati istraživanja o mršavljenju i održavanju vitke linije. Ima veoma mnogo teorija, koje nas često zbunjuju, jer su međusovno kontradiktorne. S druge strane, ako niste u toku sa najnovijim saznanjima u ovoj oblasti, možda nećete slabiti onako brzo kako biste željeli.

Dobro je znati da je iznenađujuće veliki broj metoda mršavljenja koje su odavno prihvaćene zapravo pogrešan. Magazin “Šajn” otkriva koje teorije i dalje važe, a koje ne.

MORATE DA UŠTEDITE 3.500 KALORIJA DA BISTE SMRŠALE POLA KILOGRAMA

POGREŠNO: Ova formula zanemaruje činjenicu da se metabolizam usporava dok gubite težinu i samim tim precjenjuje brzinu gubitka kilograma, objašnjava dr Kevin Hol sa američkog Nacionalnog instituta za zdravlje. Zbog toga je njegov tim napravio novi, kompjuterizovani model, koji tačno predviđa koliko dugo, na primjer, treba da se odričete prženih krompirića. Pored smanjenja kalorija tokom dijete, ovaj model uzima u obzir i podatke o vašoj trenutnoj težini, o tome koliko hrane trenutno unosite i ostale promjenljive vrijednosti.

Prema tradicionalnoj formuli, ako imate 46 godina i težite 77 kilograma, a ukinete 500 kalorija dnevno, nedjeljno ćete gubiti oko pola kilograma (500 x 7 kalorija ili pola kilograma), što znači da ćete za šest mjeseci izgubiti oko 12 kilograma. Prema novoj formuli, izgubićete oko devet kilograma.

Kako ovo može da vam koristi: Ako znate šta možete da očekujete, nećete se obeshrabriti i odustati kada vam se učini da se jezičak na vagi ne pomjera.

TRI PRISTOJNA OBROKA IMAJU ISTI EFEKAT KAO I MNOGO MALIH OBROKA

TAČNO: Osobe na dijeti koje imaju tri obroka dnevno često nisu ništa više gladne nego oni koji više vole da jedu češće, a manje, pokazuje novo istraživanje Univerziteta Misuri. Ako nemate volje da kontrolišete veličinu porcije, za vas je možda i bolje da se ograničite na doručak, ručak i večeru.

Kako ovo može da vam koristi: Bez obzira za koju se od navedenih strategija odlučite, najvažnije je da ne jedete suviše malo. Ako jedete samo dva puta dnevno, postoji opasnost od prejedanja, a dobro je poznato kuda to vodi.

JO JO EFEKAT UNIŠTAVA BUDUĆNOST VAŠE LINIJE

POGREŠNO: Istraživanja na pacovima sprovedena osamdesetih godina pokazala su da su životinje koje su bile primorane da jedu čas više, a čas manje, brže dobijale na težini. Ljudi imaju malo više sreće: nova studija Centra za istraživanje raka “Fred Hačinson” u Sijetlu otkriva da naizmjenično povećanje i smanjenje težine nema negativnih efekata na metabolizam.

Kako ovo može da vam koristi: Jo-jo efekat se često javlja kod žena koje isprobavaju jednu brzu dijetu za drugom. Neka vas saznanja iz pomenute studije ohrabre da potražite program za mršavljenje koji se zasniva na zdravom načinu života i dovodi do sporog i trajnog gubitka težine.

VJEŽBANJE NE SKIDA KILOGRAME

TAČNO: Teško je povjerovati, ali učesnice studije koje su šest mjeseci vježbale jedan, dva ili čak tri sata nedjeljno nisu izgubile mnogo više kilograma od onih koje su rješavale sudoku ili su se bavile drugim hobijima koji ne zahtijevaju fizičku aktivnost. Analiza 15 novijih studija navodi na isti zaključak: umjerena fizička aktivnost ne dovodi do gubitka težine. Za ovo postoji biološko objašnjenje: jedan od načina na koji se naše tijelo adaptira na pojačanu fizičku aktivnost jeste smanjenje bazalnog metabolizma (BMR), tj. najmanje potrošnje energije neophodne za održavanje vitalnih tjelesnih procesa u organizmu (za sedam odsto). Zbog toga ćete sagorijevati manje kalorija – za oko 50-75 manje dnevno, pokazuje istraživanje.

Kako ovo može da vam koristi: Vježbanjem možda nećete smanjiti težinu, ali ćete izgledati bolje. Stanjićete struk, a tijelo će vam biti zategnutije i ljepšeg oblika.

NAJBOLJE JE SEBI POSTAVITI ZAHTJEVNE CILJEVE

TAČNO: Dijetetičari su godinama tvrdili da postavljanje previsokih ciljeva brzo obeshrabruje i navodi na odustajanje od dijete. Ali najnovije dansko istraživanje, u kome je učestvovalo 447 odraslih osoba sa viškom kilogramam pokazalo je da su učesnici ulagali utoliko više napora, ukoliko su veće ciljeve sebi postavljali, te da su samim tim poslije dva mjeseca izgubili više kilograma. Ambicioznost doprinosi gubitku kilograma zahvaljujući tome što daje psihološku energiju i stimuliše posvećenost ostvarivanju cilja.

Kako ovo može da vam koristi: Kada pravite plan za dijetu, neka vam cilj bude da izgubite 14 odsto svoje trenutne težine. Za ženu od 75 kilograma, to znači gubitak od od oko 10 kilograma.

KO PIJE MLIJEKO VIŠE SLABI

POGREŠNO: Kada su naučnici sa Harvarda analizirali 29 studija u ovoj oblasti, ustanovili su da mliječni proizvodi doprinose mršavljenju na kraći rok, ali da, u cjelini, nije riječ o strategiji koja donosi rezultate. Ispostavilo se da su se ispitanici koji su konzumirali dodatne količine mlijeka poslije godinu dana više ugojili od onih koji to nisu činili.

Kako ovo može da vam koristi: Da biste zadovoljili svoje potrebe za mliječnim proizvodima, pređite na jogurt, jer je tim naučnika sa Harvarda utvrdio da duže konzumiranje jogurta doprinosi gubitku kilograma.

BROJANJE UGLJENIH HIDRATA JE NAJBOLJI NAČIN DA SMRŠATE

POGREŠNO: Istraživanje sprovedeno među odraslima koji su prije kratkog vremena dosta smršali pokazalo je da je brojanje ugljenih hidrata problematično zato što povećava nivo kortizola i C reaktivnih proteina – faktora koji mogu da povećaju rizik od kardiovaskularnih bolesti. Nasuprot tome, ujednačene dijete nisu izazivale ekstremni pad metabolizma (ispod 300 kalorija dnevno), niti posljedice koje oštećuju srce.

Kako ovo može da vam koristi: Uravnotežena ishrana podrazumijeva pojačano unošenje cijelih žitarica, svježeg povrća, voća, koštunjavih plodova, zdravih masti poput maslinovog ulja, kao i posnog mesa i ribe. Treba izbjegavati prerađene namirnice, kao što su bijeli hljeb i instant pirinač. Ova dijeta “niskog glikemijskog indeksa” zasnovana je na regulisanju šećera u krvi i nivoa hormona.

MORATE DA PAZITE ŠTA JEDETE I TO – ZAUVIJEK

TAČNO: Stručnjaci su nekada smatrali da se pretjerano uzdržavanje od hrane dvostruko vraća, jer dovodi do prejedanja. Ali u vrijeme kada nas neprestano bombarduju različitim izazovima u obliku hrane, samokontrola je od suštinskog značaja.

Kako ovo može da vam koristi: Psiholozi specijalizovani za dijete savjetuju “fleksibilno uzdržavanje”, a ne zabranu određenih vrsta namirnica. To znači izbjegavanje kremova i prženih krompira, pri čemu ovo pravilo s vremena na vrijeme može da se prekrši. Da biste vidjeli koliko ste uspješni u umjerenom uzdržavanju mjerite se jednom nedjeljno. Tako ćete na vrijeme primijetiti kada treba da reagujete kako biste spriječili nagomilavanje kilograma.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.