Pilot putničkog aviona zaboravio spustiti kotače

Iako se incident dogodio još u maju 2010., Jetstar je tek odnedavno u obuku pilota uključio iskustva izvučena iz ovog bizarnog slučaja što je u konačnici priču i dovelo do medija, prenosi index.

Prema rekonstrukcijskom izvještaju Australskog ureda za sigurnost prometa (ASTB), problemi su započeli u trenutku kad je isključen autopilot. U jednom trenutku kopilot je pogledao pilota i shvatio da je zauzet tipkanjem po mobitelu ili preciznije, pisanjem SMS-a supruzi. Problematični je pilot pak tvrdio da je samo pokušavao otključati mobitel ne bi li ga isključio.

Sve se odvijalo prilikom spuštanja sa oko 700 metara, a kada je avion došao na visinu od 200 metara, uključio se alarm koji signalizira da stajni trap nije spušten. Pilot je brzo pokušao spustiti kotače, no dobio je upozorenje da je prenisko da bi to mogao učiniti te je na posljetku bio prisiljen odustati od slijetanja.

Dok se avion spuštao s visine od 700 metara do visine potrebne za slijetanje prošlo je oko dvije minute, a niti pilot, niti kopilot nisu napravili sve što je potrebno prije spuštanja aviona na tlo.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.