Propala ovjera diploma sa Kosova

List iz svojih obaviještenih izvora u sjedištu evropske diplomatije saznaju da je protekle nedjelje sve bilo spremno da se prvi ovakav dokument ovjeri u prisustvu tripartitne skupine stručnjaka, u kojoj se nalaze i predstavnici EU. Riječ je o univerzitetskoj diplomi jednog svršenog studenta albanske nacionalnosti s Kosova.

Sve je, međutim, palo u vodu, jer je pretendentu na nostrifikovanu diplomu nedostajao jedan od pratećih dokumenata. Sve je ostavljeno za sljedeću priliku, vjerovatno tokom juna.

U sjedištu EU uvjeravaju da ovo odlaganje nije ni u kakvoj vezi s predstojećim izborima u Srbiji, i da je riječ o čisto tehničkom problemu.

Grupa za implementaciju sporazuma se redovno sastaje u Briselu, i u njihovom radu nema zastoja, bez obzira na pauzu u dijalogu, ističu za “Novosti” u sjedištu Evropske unije.

U Briselu naglašavaju da su protekle nedjelje, tako, na nivou radne grupe za primjenu sporazuma, vođeni razgovori o pitanjima slobode kretanja i osiguranja.

Još se traže rješenja za problem osiguranja. Svjesni smo da ovaj segment predstavlja teškoću u primjeni sporazuma, i nadamo se da će stvari uskoro krenuti naprijed, optimisti su u Briselu.

U sjedištu EU izražavaju nadu da će sljedeća runda dijaloga biti održana što je prije moguće, ali nemaju iluzije da bi to moglo dogoditi prije nego što se završe izbori.

Sljedeće okupljanje dva tima ne bi trebalo očekivati sve dok u Beogradu ne bude izabrana nova vlada. Sve zavisi od toga koliko dugo će potrajati ovaj proces, kažu u Briselu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.