Pismo Michaela Moorea Donaldu Trumpu: Svi smo mi muslimani!


Donald Trump, koji u toku svoje kampanje vrlo često šokirao javnost svojim rasističkim izjavama na račun Meksikanaca, a u posljednje vrijeme njegova omiljena meta su muslimani širom svijeta, za koje je rekao kako bi im zabranio ulazak u SAD.

Pismo Moorea prenosimo u cjelosti:

„Dragi Donalde Trumpe,

Možda se sjećate (Vi, ipak, imate „savršenu memoriju!“), da smo se sreli u novembru 1998. u zelenoj sobi jednog talk showa u kojem smo se obojica trebali pojaviti. No, trenutak prije nego što sam trebao ući, producentica showa me pozvao u stranu i kazao mi kako ste nervozni što ste na setu sa mnom. Ona mi je kazala da ne želite da Vas razapnem i morali su Vas uvjeravati da Vas neću progoniti.

„Da li on misli da ću zaskočiti i početi gušiti“, upitao sam zbunjeno.

„Ne“, odgovorila mi je producentica, „jednostavno je nervozan zbog Vas.“

„Aha. Nikad se nismo sreli. Nema razloga da me se plaši“, rekao sam. „Zaista ne znam puno o njemu, osim toga da je njegovo ime na raznim stvarima. Razgovarat ću s njim, ako je potrebno.“

Činilo se kako Vam je lakše, pa ste se nageli i rekli, „nisam htio nikakvih problema tamo i htio sam samo biti siguran, znate, da ćemo se složiti. Da me nećete zezati zbog nečega smiješnog.“

„Zezati“, mislio sam ja…pa gdje smo mi, u trećem razredu osnovne škole? Bio sam iznenađen kako se Vi koji ste, po vlastitom opisu, žestoki muškarac iz Queensa zapravo činite poput plašljive mačke.

Otišli smo u emisiju. Ništa se nije desilo. Nisam Vas povukao za kosu. Nisam Vam zalijepio žvaku na stolicu. „Kakva kukavica“, sjećam se da sam mislio kad sam odlazio.

I sada, evo nas u 2015 i Vi, kao i mnogi drugi, ljuti bijeli ljudi, plašite se babaroge koja dolazi po Vas. Ta babaroga, u Vašem umu, su svi muslimani. Ne samo oni koji ubijaju, već SVI MUSLIMANI.

Tako da, u očaju i ludilu, Vi ste pozvali da se svim muslimanima zabrani ulazak u SAD. Mene su odgojili da vjerujem da smo svi na Zemlji braća i sestre, bez obzira na rasu, vjeru ili boju. To znači da ako želite zabraniti muslimane, morat ćete prvo zabraniti mene. I sve druge.

Svi smo mi muslimani.

Baš kao što smo svi Meksikanci, svi smo katolici, svi smo Jevreji, crni i bijeli i svake nijanse između. Svi smo djeca Boga (ili prirode ili štagod vjerujete), dio smo obitelji čovječanstva, i ništa što kažete ili uradite ne može promijeniti tu činjenicu. Ako Vam se ne sviđa živjeti po ovim američkim pravilima, znači da je vrijeme da odete u ćošak sobe u nekom od Vaših tornjeva, sjednete tamo i dobro razmislite o onom što ste rekli.

I ostavite nas da odaberemo stvarnog predsjednika koji je suosjećajan i snažan – dovoljno snažan da se ne plaši nekog lika s kačketom iz Michigana koji sjedi pored njega na kauču u jednom talk showu. Dragi Donny, nisi tako žestok, i sretan sam što sam prije nekoliko godina imao priliku da vidim pravog tebe.

Svi smo mi muslimani. Eto, pa rješavaj to.

Sve najbolje, Michael Moore

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.