Pistacije uvrstite u svakodnevnu ishranu

Pistacije su nepravedno izostavljene sa liste najzdravijih namirnica. Na toj listi najčešće viđamo orahe i bademe.

Svakako, ono što treba da uradite je da pistacije uvrstite u svakodnevnu ishranu jer su dobre za mršavljene, veliki je neprijatelj lošeg holesterola i značajan pomagač u usporavanju starenja.

Pistacije obiluju antioksidansima, vitaminom E i vlaknima koji su presudni za naše zdravlje.

Zeleni plod skriven ispod tvrde, uvijek napola otvorene ljuske u sebi krije prave male tajne za naše zdravlje zbog čega bi ga trebalo uvrstiti u svakodnevnu prehranu.

Ukoliko konzumirate pistacije samo nekoliko sedmica uspješno ćete sniziti holesterol do 20 posto, za što je odgovorna velika količina antioksidansa luteina.

Antioksidansi sprečavaju prodiranje holesterola do krvnih žila, a time i pruzrokovanje upale.

Pistacije su takođe odličan izvor vlakana, u samo 100 grama nalazi se 10,3 grama dijetalnih vlakana koji su presudni u ubrzavanju metabolizma i koji sprečavaju rak crijeva.

E vitamin štiti od određenih oblika raka, a mali zeleni plod obiluje gama-tokoferolom (oblikom vitamina E) koji može smanjiti rizik od razvijanja raka pluća za čak 30 posto.

Kako savjetuju nutricionisti, 68 grama pistacija dnevno je prava preventiva zloćudnoj bolesti.

Da pistacije povećavaju seksualnu moć muškaraca pokazala je jedna studija tokom koje je dokazano kako svakodnevni unos povećava seksualnu moć muškaraca za čak 51 posto za što su odgovorne esencijalne masne kiseline.

One naime pomažu kod proizvodnje seksualnih hormona i povećavaju dotok krvi u genitalije.

Pored svega toga, sadrže velike količine antioksidansa koji su ključni za obnovu ćelija zbog čega ga mnogi nazivaju prirodnim botoksom.

Pet do deset pistacija dnevno preporučuju se u borbi protiv bora.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.