Pivski trbuh kriv za krhke kosti!

Šlauf oko struka može dovesti do osteoporoze u muškaraca, tvrde harvardski stručnjaci. Naime, ne samo da muškarci s prekomjernim masnim naslagama na trbuhu dovode u opasnost svoje srce nego su i izloženi većem riziku od preloma kostiju.

Iako je osteoporoza češća kod žena, muškarci nisu nimalo imuni na nju. Riječ je o stanju loše kakvoće kostiju koje može nastupiti zbog nekoliko razloga. Najčešće se radi o kombinaciji više uzročnih faktora. Sama osteoporoza nema tipičnih simptoma, a prelomi kuka i kompresivni prelomi kralježnice, koji su tipični za osteoporozu, zapravo su komplikacije, a ne simptomi bolesti.

Istraživači Medicinskog fakulteta na Harvardu proučavali su 35 pretilih muškaraca prosječno starih 34 godine, čiji je prosječni BMI izosio 36,5.

Ispitanike su podijelili u dvije skupine: jedni su uglavnom imali potkožne masne naslage, koje se skrivaju ispod kože i rasprostranjene su diljem cijelog tijela, dok su drugi imali više visceralnog sala – masnih naslaga u trbušnoj šupljini. Upravo je “pivski trbuh” drugi naziv za visceralno salo, a predstavlja veliku prijetnju zdravlju našeg srca. Njemu pogoduju prehrana prepuna masnih i prerađenih namirnica, sjedilački našin života i genetika.

Stručnjaci su ustanovili kako muškarci s više visceralnog sala imaju znatno slabije kosti, gotovo upola slabije.

“Čini se da postoje dva glavna razloga zašto masti oko trbuha dovode do osteoporoze: osobe s visceralnom masnoćom izlučuju manje hormona rasta, koji ima veliku ulogu u održavanju zdravlja kostiju. Drugi razlog je što visceralno salo sadrži određene molekule koje uzrokuju upale te dovode do oslabljenih kostiju”, objasnila je dr. Miriam Bredella, voditeljica istraživanja. Cilj njenog tima je istražiti sekreciju tih molekula i njihov učinak na ljudsko tijelo.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.