Plate univerzitetskih profesora u Prištini pod razmatranjem

Mediji na Kosovu izvještavaju da policijska jedinica za finansijski kriminal prikuplja dokaze. Do sad su s univerziteta pokupljeni elektronski i papirni dosjei o plaćama za 2010. i 2011. godinu, uključujući i sve beneficije profesora i osoblja, uz dodatne naknade za rad.

Okružna tužiteljica Drita Hajdari izjavila je novinarima da istraga o profesorskim plaćama i dodatne naknade za rad predstavljaju dva odvojena pitanja. Drugi tužilac radi na pitanju dodatnih naknada za rad.

Hajdarijeva je za kosovski dnevnik Koha Ditore izjavila da u internim propisima prištinskog univerziteta nema pravne osnove za istragu o kršenju propisa kad su u pitanju platni razredi, uprkos nepravilnostima.

Milazim Krasniqi, član vodećeg vijeća univerziteta, kaže da su te plaće na raspolaganju javnosti.

“Plaće su legalne i javne, i u rasponu su od 1.000 do 1.100 eura mjesečno. Znam da su [u pitanju] naknade za dodatni rad koje se, zbog administrativnog nemara, isplaćene odjednom,” izjavio je Krasniqi za kosovski dnevnik Express.

Krasniqi potvrđuje da neki profesori primaju velike naknade za dodatni rad, te kaže da se to dešava zbog nedostatka asistenata u nastavi.

“Očito je da ima velikih isplata za dodatni rad nekih profesora. To se dešava na fakultetu ekonomije i prava, gdje ima malo profesora, a puno studenata,” izjavio je Krasniqi za Express.

Krasniqi je dodao da univerzitet nema volje da otvori pozicije za novo osoblje, jer ono postojeće “ima tendenciju da zadrži beneficije kakve jesu.”

Studentski pokret “Ravnopravnost, studij, kritika, akcija” također je reagirao na nedavna dešavanja na univerzitetu. Rron Gjinovci iz tog pokreta izjavio je da se predavanja obavljaju u malim prostorima sa 200 do 300 studenata.

“U nekim slučajevima, to se dešava i zbog toga što profesori ne poštuju raspored i okupljaju dvije do tri grupe, kako bi sebi smanjili radno vrijeme,” izjavio je Gjinovci.

On je dodao da je zbog nedostatka laboratorija i ostalih objekata za studije teško i pratiti predavanja, bez interaktivnog pristupa učenju.

“Profesori su državni službenici i trebali bi se baviti samo akademskim pitanjima,” izjavio je Gjinovci. On također podvlači da bi profesori trebali biti dobro plaćeni, ali da bi kontrola [nad njima i njihovim radom] trebala biti stroga.

Ardian Arifaj, istraživač pri Kosovskom institutu KIPRED dodaje: “Glavno pitanje ovdje nije pravno, nego moralno — da se danas na Kosovu prima plaća od 8.000 eura, u vrijeme kad se druge kolege plaćaju iz kosovskog budžeta, mnogo manje, toliko manje da jedva preživljavaju,” izjavio je Arifaj.

Studenti su više puta protestirali i tražili bolje uslove. Zadnji protesti su bili 24. aprila, kad su studenti umjetničkog fakulteta svirali ispred ureda rektora i uprave univerziteta, protestirajući zbog svojih loših uslova.

Univerzitet u Prištini će svoja glavna rukovodna tijela birati početkom maja, a zaključiti ih do kraja juna.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.