Pobjeglo 11 zatvorenika nakon okršaja

Nakon napada na zatvor u Trikali, u centralnoj Grčkoj, primijećeno da je najmanje 11 zatvorenika pobjeglo.

Najmanje 11 zatvorenika pobjeglo je iz zatvora u Trikali, u centralnoj Grčkoj, nakon što su naoružani muškarci napali zatvor granatama i automatskim oružjem i izazvali sukobe između zatvorenika i policajaca.

Kako je policajac koji je tražio da ne bude imenovan izjavio AP-u, po okončanju sukoba u zoru primijećeno je da je 11 zatvorenika pobjeglo, prenosi agencija Tanjug.

Zatvor u Trikali napalo je šest muškaraca i tom prilikom su povrijeđena dvojica čuvara.

Policija je saopćila kako su pobjegli zatvorenici uglavnom Albanci, ali nije iznijela druge pojedinosti.

Ovaj napad je posljednji dramatičan događaj u grčkim zatvorima, koji su ozbiljno pretrpani i kojima nedostaje osoblja, dok se zemlja bori s finansijskom krizom i recesijom koja je počela krajem 2008.

Raniji pokušaji

Prošlog mjeseca, čuvari istog zatvoria spriječili su bijeg osuđenika Panajotisa Vlastosa, koji je ranjen u oružanom sukobu.

Iz helikoptera, koji se približavao zatvoru Trikala, četiri osobe su pucale na čuvare i policiju, a istovremeno su u dvorište pokušavale spustiti vreću. Čuvari su odgovorili na vatru, čime su spriječili Vlastosov bijeg.

Vlastos je osuđen na dvije doživotne robije i 25 godina zatvora zbog uloge u takozvanom kriminalnom sindikatu odgovornom za plaćena ubistva.

On je pokušao pobjeći iz zatvora u Atini u decembru 2011. godine.

Zamjenik ministra pravde Kostas Karagunis izrazio je zadovoljstvo odgovorom čuvara i lokalnim medijima je rekao da je vlada unaprijed dobila informaciju o pokušaju Vlastosovog bjekstva.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.