Počela Generalna skupština Interpola, zemlje članice odlučuju da li da prihvate Kosovo kao punopravnog člana

U Dubaiju je počela Generalna skupština Interpola, na kojoj će u utorak 20. oktobra zemlje članice odlučivati da li da prihvate Kosovo kao punopravnog člana. Dok se zvanični Beograd tome oštro protivi u Prištini kažu da će se učlanjenjem u ovu organizaciju Kosovo efikasnije boriti protiv kriminala. Poznavaoci političkih prilika iz Beograda i Prištine kažu da postoji velika verovatnoća da Kosovo postane član Interpola.

Uoči odlučivanja Generalne skupštine Interpola o prijemu Kosova u tu organizaciju zvaničnici iz Prištine poručuju da je Kosovo spremno da postane član Inetrpola.

“Učlanjenje Kosova u Interpol omogućiće nam da se efikasnije borimo protiv kriminiala”, rekao je premijer Kosova Ramuš Haradinaj.

Međutim, ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović ističe da bi članstvo Kosova u Interpolu bio presedan. Napominje da bi članstvo u ovoj organizaciji ugrozilo i život Srba na Kosovu.

“U Interpolovim bazama podataka nalaze se poternice koje sadrže detaljne podatke lica osumnjičenih za organizovani kriminal i terorizam, koji bi mogli, po najozbiljnijim scenarijima, da procure prema Islamskoj državi ili nekim drugim strukturama”, kazao je Stefanović.

Zašto je za Kosovo veoma značajno članstvo u Interpolu objašnjava stručnjak za bezbednost Niredin Ibiši.

“Članstvo Kosova u Interpol je pre svega važno zbog razmene informacija, jer mi ne znamo kada neke terorističke organizacije prolaze kroz Kosovo i šta prenose. Kosovo dobija neke informacije ali ne na način kako bi trebalo jer ne može ravnopravno da učestvuje. Imali smo situaciju da Srbija može da raspiše poternicu za pripadnike OVK i oni su mogli da budu uhapšeni u bilo kojoj zemlji“, kaže Ibiši.

Iako je Generalna skupština Inetrpola prošle godine usvojila rezoluciju prema kojoj samo država članica UN ili posmatrač može da bude deo Interpola, što Kosovo nije, politički analitičar Dušan Janjić smatra da je moguće da će Kosovo u ovu organizaciju biti primljeno uz obrazloženje da je to poseban slučaj.

„I možda sa nekim kompromisnim periodom u početku njegovog članstva u Interpol. Mislim pre svega da će se na početku svestu na tu punu tehničku, policijsku i ostalu saradnju a može se eventualno odlagati pitanje u organima odlučivanja. Što se tiče bezbednosnih razloga a to je da će se mnogi ljudi naći na poternici interpola ustvari rade u korist članstva“, rekao je Janjić.

S obzirom da je Kosovo i do sada preko UNMIK-a sarađivalo sa Interpolom, politički analitičar Fisnik Haljimi je uveren da članstvo neće izostati, međutim kada je reč o mogućim poternicama za srpskim političarima, Haljimi smatra da ih neće biti.

„Do toga neće doći zbog toga što su to uvek politička pitanja. Kao što nije došlo do toga da se neki Albanac sa Kosova visokog profila uhapsi negde u Evropi. Može da se desi da neko bude zadržan na par sati na nekom aerodromu ali to je sve. To su politička pitanja i tako će biti i rešena“, rekao je Haljimi.

Kosovo do sada dva puta nije uspelo da se učlani u Interpol, 2010. i 2015. godine dok je prošle godine povuklo svoj zahtev.

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Facebook

Fotografija dana