Pogledajte kako je izgledao drevni superkontinent Rodinija star preko milijardu godina

Naučnici smatraju da su ispod dna Indijskog oceana konačno pronašli dokaze o postojanju superkontinenta Rodinije starog oko milijardu godina.

Prema novom istraživanju odlomljeni djelić golemog kontinenta nazvan Mauricija prije 2.000 do 85 miliona godina izdizao se iznad vode i nalazio se između dijelova kopna koje danas znamo kao Madagaskar i Indiju.

Naime, prije nekih 750 miliona godina kopno je na Zemlji bilo okupljeno u jedinstveni kontinent Rodiniju koji je nazvan prema ruskoj riječi za domovinu. Prije 85 miliona godina Indija i Madagaskar, počeli su se međusobno udaljavati tako da ih danas dijele hiljadee kilometara oceana. Mauricija je tada potonula. No vulkanske aktivnosti izbacile su na površinu dijelove materijala za koje znanstvenici vjeruju da pripadaju drevnom kontinentu.

Rezultati studije temelje se na analizi zrnaca pijeska s plaža Mauricijusa. U tom materijalu pronađene su izmiješane čestice vulkanskog porijekla stare oko devet miliona godina i minerali poput cirkona stari između 1.970 i 600 miliona godina. Autori pretpostavljaju da se dijelovi Mauricije danas nalaze na dubini od oko 10 km ispod Mauricijusa i ispod dna Indijskog oceana. Kako je izgledao drevni kontinent u odnosu na današnji svijet i kako se raspao pogledajte na infografici i videu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.