Uticaj kofeina na zdravlje novorođenčadi

Norveški Institut za javno zdravstvo proveo je istraživanja na 60.000 trudnica pokušavajući ustanoviti povezanost uticaja kofeina na trudnoću te novorođenče. U obzir je uzeta majčina prehrana te svi detalji vezani uz sam porod tokom perioda od 10 godina.

Autori studije pratili su unos kofeina iz različitih izvora: kafe, čaja, negaziranih pića, čokolade te ostalih izvora koji su sadržavali kakao. Rezultati istraživanja ustanovili su vezu između unosa kofeina u majke te manje tjelesne mase novorođenčeta prilikom poroda kao i produženo trajanje trudnoće. Naime, autori studije pokazali su da za svakih 100 mg kofeina dolazi do smanjenja tjelesne mase novorođenčeta za 21 do 28g te da se produljuje vrijeme trudnoće za 5 sati, no, kada je izvor kofeina isključivo kafa tada se za 100 mg kofeina, trudnoća produljuje 8 sati. Istraživanje te navedeni podaci su objavljeni u časopisu BMC Medicine.

Naučnici su objasnili kako kofein prolazi kroz placentarnu barijeru koja inače štiti fetus od toksina jednako kao i svi ostali nutrijenti i kisik, a fetus nije u mogućnosti inaktivirati kofein koji u konačnici može imati negativne posljedice na zdravlje novorođenčeta.

Uprkos tome što Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) preporučuje do 300mg (2 srednje jake šoljice kafe)/dnevno za trudnice, autori upozoravaju da je možda potrebno preispitati zdravstvenu sigurnost takvih količina kofeina u trudnoći.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.