POJEDITE SAMO 1 HURMU PRIJE SPAVANJA: Evo šta će se desiti s vašim organizmom

Hurme se široko konzumiraju širom svijeta i imaju veliku vrijednost za brojne kulture i religije. Danas se hurme sve češće preporučuju u ishrani upravo zbog visokog sadržaja vlakana i šećera. Mnogi se pitaju kada je najbolje jesti ovo slatko voće kako biste iskoristili sve zdravstvene koristi hurmi.Kada je najbolje jesti hurme?

Hurme su izuzetno hranjive, te jedna porcija od 100 grama hurmi sadrži:

Kalorije: 282
Proteini: 2,5 grama
Ugljikohidrati: 75 grama
Vlakna: 8 grama
Šećer: 64 grama
Kalcijum: 3% od dnevne vrijednosti (DV)
Željezo: 6% DV
Kalijum: 14% DV
Magnezijum: 10% DV
Bakar: 23% DV
Selen: 6% DV
Vitamin B6: 10% DV
Folat: 6% DV

Hurme su obično sušene i sitne, stoga ih je vrlo lako pojesti puno za kratko vrijeme. Kao rezultat toga, možete unositi više kalorija, vlakana i prirodnog šećera, što nije dobro za vas. Stoga je ključno da ih jedete u umjerenim količinama.

Kada je najbolje jesti hurme?

Najbolje je jesti bilo koju namirnicu kada ste gladni i kada želite da jedete. Vaše tijelo je spremno za probavu hrane čak i prije nego što hranu počnete jesti. Organizam oslobađa određene probavne enzime u ustima i nastavlja ih oslobađati tokom cijelog procesa probave. Zapravo, vaše tijelo je u stanju prepoznati vrstu potrebnih enzima na osnovu odnosa makronutrijenata u hrani.

Ipak, postoje slučajevi kada jedenje hurmi može biti idealno za vas, kao na primjer:

Za doručak – Hurme mogu biti odličan način da dodate prirodnu slatkoću i vlakna u svoju ishranu rano ujutro. Štaviše, njihov visok sadržaj vlakana može vas zasititi i zadovoljiti tokom cijelog jutra.

Kao popodnevna užina – Hurme su dobar izvor vlakana i bogate su prirodnim šećerima. Ovo uparivanje vlakana i šećera omogućuje sporiji porast šećera u krvi što bi vam moglo pomoći da se osjećate energičnije duže vremena.

Kad ste gladni – Hurme su koncentrirani oblik kalorija i vrlo su zasitne zbog visokog sadržaja vlakana. Ako se osjećate gladno, ali niste spremni za cjelovit obrok, spojite hurme s malo putera od kikirikija za dobar izvor vlakana, ugljikohidrata i proteina.

Prije treninga – Iako su hurme prirodno bogate šećerom, šećer u krvi ne povisuju brzo. Umjesto toga, one pružaju lagano oslobađajuće ugljikohidrate koji omogućavaju stalan protok energije za poticanje vašeg treninga.

Kao noćna užina – Ako osjećate glad prije spavanja, upravo hurme mogu biti idealna grickalica koja će vas zasititi. Zbog visokog sadržaja vlakana, hurmama će trebati duže vremena da se probave. Zbog toga ćete ostati siti i smanjiti glad tokom noći.

Kad ne biste trebali jesti hurme?

Iako vaše tijelo uvijek može probaviti hranu kada je to neophodno, postoji nekoliko situacija u kojima hurme nisu baš i najbolja ideja:

IBS – Sindrom iritabilnog crijeva je stanje u kojem su ljudi osjetljivi na hranu koja sadrži određenu vrstu ugljikohidrata. S obzirom na to da su hurme odličan izvor fruktoze, ovo može uzrokovati nadutost i želučane tegobe.

Nakon obilnog obroka – Hurme su bogate vlaknima, što znači da im treba duže da se probave. Kao rezultat toga, jedenje velike količine hurmi nakon veliko obroka može uzrokovati osjećaj nelagode i pretjerane sitosti.

Ako imate dijareju – Hurme sadrže šećer poznat kao sorbitol, koji može pojačati stolicu kod nekih ljudi. Stoga je najbolje da ih ograničite ili izbjegavate dok vam se stolica ne stabilizuje.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.