Polako ćelavite! Spriječite opadanje kose

Opadanje kose najčešće je genetski problem, ali zdrave životne navike i ispravna prehrana mogu igrati veliku ulogu kada je u pitanju rast i gubitak kose.

Uz ispravnu prehranu i zdrav život možete riješiti mnoge probleme vezane za opadanje kose, a to također mogu spriječiti pojedini šamponi, maske i regeneratori za kosu.

Proteini
Kosa je sačinjena od proteina, a njihov nedostatak može prouzrokovati opadanje kose. U prehranu dodajte namirnice bogate proteinima, kao što su slanutak, leća ili, primjerice, mliječni proizvodi.

Vitamin C
U zdravoj kosi se također nalazi vitamin C, a ako vam je kosa slabašna jedite puno citrusnog voća kao što su limun, narandža ili mandarina. Posebno bogate vitaminom C su zelene paprike, pa i njih uvrstite u svoju prehranu.

Vitamin B
Biotin i B kompleks su neophodni za rast kose: B3 poboljšava cirkulaciju tjemena i potpomaže rast kose. Najbolje bi bilo da u prehranu uvrstite i suplemente B vitamina.

Željezo
Jedite hranu bogatu željezom kao što su, primjerice, grožđice, ali pazite da ih ne kombinirate s mliječnim proizvodima jer oni neutraliziraju željezo. Kombinirajte ih sa citrusnim voćem i vitaminom C.

Voda
Kao i za sve ostalo voda je veoma zdrava za rast i kvalitetu kose. Ovo je samo još jedan od razloga da konzumirate 4-8 čaša vode dnevno.

Vitamini A i E
Vitamin E poboljšava rast kose pa ga čak možete nabaviti u tekućem stanju i utrljati na vlasište, dok vitamin A održava kosu sjajnom i zdravom.

Hormoni
Hormoni u organizmu uvelike utiču na rast kose. Manjak hormona smanjuje rast kose, a višak povećava. Ženama se mogu dodati tzv. bio-identični hormoni, ali se prije toga moraju napraviti detaljni testovi krvi. Prirodnim putem pokušajte nadomjestiti estrogen kojeg ima u, primjerice, slatkom krompiru.

Izbjegavajte
Kao ni za sve ostalo, cigarete i alkohol nisu dobri za rast kose. Pušenje usporava cirkulaciju krvi što dodatno može pospješiti opadanje, dok alkohol također ima štetan učinak.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.