Policija apeluje na prestanak porodičnog nasilja: Od početka godine 481 slučaj

Policija ja danas pozvala na prestanak porodičnog nasilja iznoseći podatak da je od januara prijavljen 481 takav slučaj, prenosi Koha.

“Mere i kontinuirana posvećenost kosovske policije sa drugim institucionalnim mehanizmima za sprečavanje pojave slučajeva sa elementima porodičnog nasilja odražava proaktivni pristup u oblasti prevencije i senzibilizacije društva”, navodi se u apelu.

Iz policije kažu da postupaju prioritetno, da je saradnja građana sa policijom uticala na porast slučajeva prijavljivanja tokom godina.

“Tokom 2017. godine prijavljeno je 1.269 slučajeva, 2018. godine 1.541, a 2019. godine 1.915 prijavljenih slučajeva”, navodi se i dodaje da je u prvom kvartalu ove godine identifikovan 481 takav slučaj.

Precizira se da je 161 prijavljen tokom januara, 151 u februaru i u maru 169 slučajeva nasilja u porodici.

“Stoga, pozivajući se na slučajeve pokrenute tokom godina, posebno na situaciju i okolnosti u kojima se nalazimo u ovom trenutku pandemije, gde se od građana traži da ostanu kod kuće, kosovska policija poziva sve građane da prema nikome ne pokazuju nasilje”, kaže se u tekstu.

Takođe se dodaje da policija, uprkos dodatnim obavezama, tretira ove slučajeve prioritetno i apeluje na sve osobe ako su žrtve porodičnog nasilja ili bilo koje druge vrste nasilja, da prijave ove slučajeve putem telefonskih brojeva 192 i 080019999 ili najbližoj policijskoj stanici.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.