Pomak u borbi protiv ebole

Ti lijekovi bi, naime, mogli zaustaviti pohod virusa ebole i osigurati organizmu vrijeme potrebno da nadvlada infekciju prije nego što postane smrtonosna, pokazala su laboratorijska istraživanja, prenosi AFP.

Virus ebole se prvi put pojavio u Africi sedamdesetih godina prošlog stoljeća. U stanju je izazvati hemoralgične groznice, kod koje u 90 posto slučajeva pacijent iskrvari do smrti.

Ovaj virus je rijedak ali je, buduhi da je veoma zarazan i vrlo smrtonosan, jedan od onih od kojih se najviše strahuje zbog moguće zlouporabe od strane bioterorista.

Američki tim je, međutim, utvrdio da lijekovi protiv leukemije “nolitinib” i “imatinib” daju dobre rezultate u zaustavljanju množenja virusa ebole u ljudskim stanicama.

Za razmnožavanje ovog virusa od ključne važnosti je protein pod nazivom c-Abl1 tirozin kinaze, a spomenuti lijekovi za leukemiju zaustavljaju aktivnost tog proteina.

Oba ova lijeka su relativno sigurna za uporabu, mada je kod malog broja pacijenata uočena “kardiološka toksičnost” pri dugotrajnijem uzimanju. Protiv virusa ebole, međutim, ne bi bilo ni potrebno duže uzimanje nekod od navedenih lijekova.

Prirodni izvor virusa ebole su nekoliko vrsta afričkih slijepih miševa koji se hrane voćem, a osim čovjeka, od ebole mogu da obole i gorile i drugi primati.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.