Popularna televizija gadljivog sadržaja

TV serija u kojoj polupoznati ljudi s televizije u džungli gutaju kukce, kupaju se u blatu, valjaju sa žoharima i za to pokušvaju pridobiti simpatije publike, nominirana je u Njemačkoj za uglednu televizijsku nagradu.

Devetnaestogodišnji Joey Heindle sjedi za stolom negdje u australskoj džungli. Pored njega stoje televizijski voditelji Sonja Zietlow i Daniel Hartwich s podrugljivim izrazom lica. Oni znaju što će upravo uslijediti: Joeyu će biti serviran jedan obrok. Na jelovniku su kravlje vime, stopalo kamile, nojev anus, a za desert čaša svinjske sperme. Zvuči odvratno. Ali Joey guta i guta, i na kraju sve pojede.

Joey je kandidat u televizijskoj reality-seriji “Ja sam zvijezda – izvucite me odavde”, koju u Njemačkoj popularno zovu “Dschungelcamp” (Kamp u džungli). Koncept ove serije, koja se na privatnom kanalu RTL emitira jednom godišnje je da djelomično poznate osobe dva tjedna provedu u australskoj džungli, a neprestano, 24 sata, ih prati oko kamere. I Joey je jedna od takozvnih zvjezdica druge klase. On je 2012. sudjelovao u casting-showu “Njemčka traži superzvijezdu”, u kojem se natječu talenti željni uspjeha u pop glazbi, i tamo je osvojio peto mjesto.

No zapravo bit serije Kamp u džungli je nešto sasvim drugo. Sudionike se dovodi do granica njihovih fizičkih i psihičkih mogućnosti. Gledatelji na televiziji mogu promatrati kako kandidatima pod tim teretom padaju maske i kao se pokazuju u svom pravom svjetlu.

Rekordna gledanost

U Njemačkoj ovaj televizijski format već godinama postiže rekordnnu gledanost. O njima se priča u pauzama za ručak. Ugledni mediji poput “Spiegel Onlinea” objavljuju o njemu redovita dnevna izvješća. Prati ga i obrazvana publika: 24 posto publike koja je pratila šesti nastavak serije imalo je maturu ili je završilo neki studij.Time je Kamp u džungli prestigao čak i “Tagesthemen”, najvažniju ozbiljnu televizijsku emisiju s dnevnim vijestima.

Što Nijemce toliko fascinira u ovom TV-formatu? Medijski stručnjaci vjeruju da su to razni aspekti iz života ljudi, koji se u seriji tako ogoljuju. U međusobnim sukobima kandidata, krše se sve norme pristojnosti. Neki stručnjaci čak tvrde da nisu toliko zanimljivi oni gadljivi elementi iz serije koliko je to kršenje tabua koje se događa svakodnevno u kampu u džungli.

No zbog čega je baš Kamp u džungli nominiran i za uglednu televizijsku nagradu Grimme? “Nagrada ima koristi od ove otvorene rasprave oko ovakvih TV-foramta i time i sama dobiva na popularnosti” objašnjava jedna medijski stručnjak. S umjetničkom vrijednošću ova nominacija dakle nema baš nikakve veze.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.