Potpisan ugovor o fiskalnoj disciplini

Ovo je vrlo važna etapa u naporima na jačanju povjerenja u našu monetarnu i ekonomsku uniju, izjavio je predsjednik Evropskog vijeća Herman Van Rompuy.

Dogovor o fiskalnom paktu potpisale su sve zemlje članice osim Velike Britanije i Češke. Odluka o sklapanju međuvladina ugovora o fiskalnoj disciplini donesena je na samitu 9. decembra prošle godine, a tekst ugovora je dogovoren na samitu 30. januara ove godine.

U fiskalnom paktu zemlje potpisnice su se obavezale da će voditi uravnoteženu proračunsku politiku, zaustaviti rast dugova i početi ih smanjivati.

Odredbe da strukturni proračunski manjak ne smije prelaziti 0,5 posto BDP-a, a javni dug 60 posto BDP-a zemlje članice trebale bi ugraditi u svoje ustave ili u zakone koje imaju ustavnu snagu. U slučaju kršenja dogovorenih pravila slijedile bi kazne.

Ugovor će stupiti na snagu kada ga ratificira najmanje 12 članica eurozone, a cilj je da stupi na snagu 1. januara 2013. godine. Jedino je Irska najavila da će ga ratificirati na referendumu. Međutim, ovaj put najava referenduma primljena je s puno manje neizvjesnosti, jer ga jedna članica ne može blokirati. U slučaju da Irci odbiju ovaj ugovor na referendumu ne bi imali pravo na pomoć iz Evropskog stabilizacijskog fonda, koji je namijenjen za pomoć zemljama eurozone koje se nađu u finansijskim poteškoćama.

Ugovor će u cjelini vrijediti u eurozoni, a mogu mu se pridružiti i zemlje koje nemaju euro.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.