Pravilo 90/90 promenilo joj je život iz korena: Evo kako funkcioniše

Zahvaljujući pravilu 90/90 ova žena više ne gubi vreme svakog jutra na pregledanje garderobe i smišljanje šta da obuče.

Većina žena svakog jutra izgubi najmanje od 10 do 15 minuta, ako ne i više, pregledajući iznova garderober i pokušavajući da odluči šta sa čime da spari tako da izgleda lepo i moderno.

Ionako komplikovan proces otežava orman krcat stvarima koje i ne nosimo, ali čuvamo iz raznoraznih razloga. U takvoj situaciji našla se i novinarka po imenu Dženifer Bilok, koja je u detalje ispričala svoje iskustvo i kako joj je mnogo pomoglo takozvano pravilo 90/90.

“Imam košulje koje volim, ali ih nikad ne nosim, ​​nekoliko pari pantalona koje mi možda više ne stoje i haljinu koju ne volim, ali je čuvam jer sam potrošila puno novca da je sašijem. To je među svim ostalim stvarima u ormaru, naravno. Ovog vikenda sam odlučila da je vreme da očistim nered u ormaru kako bih mogla da provodim manje vremena razmišljajući o odeći svakog dana. Bilo je to savršeno vreme da se isproba pravilo 90/90!”, rekla je ona.

Ovo pravilo kreirali su Džošua Filds Milbern i Rajan Nikodemus, koji zajedno vode “Minimaliste”, podkast u kojem vode diskusije o tome kako živeti sa što manje stvari. Ovo pravilo postavlja dva jednostavna pitanja: Da li ste ovo koristili u proteklih 90 dana? Da li ćete ga koristiti u narednih 90 dana? Ako je vaš odgovor na oba pitanja ne (sa izuzetkom stvari kao što su sezonska odeća, praznični ukrasi ili bilo šta što se koristi samo u određenom delu godine), vreme je da se rešite te stvari.

“Pravilo 90/90 ne brine o vašim osećanjima ili sanjarenju o prilici kada ćete opet nositi neki komad, već je crno-belo: Da li ste ga koristili? Hoćete li ga koristiti? Ako je odgovor ne, recite mu zbogom”, objašnjava Dženifer.

Ona i njen suprug su zajedno pregledali ormare, probali komade za koje nisu bili sigurni da li su im i dalje taman, detaljno pregledali fioke sa čarapama i donjim vešom. Svaki prevelik ili oštećen kaiš su bacili, Dženifer je isto uradila sa torbama, a zatim su pregledali i sve stvari koje su visile na čivilucima na nekoliko mesta u stanu.

“Ceo proces je trajao samo oko sat vremena, a na kraju smo dobili dve ogromne kese za smeće pune odeće za poklanjanje. Sada je naš orman mnogo bolje organizovan. Oboje možemo mnogo brže da pronađemo stvari i oboje smo se oslobodili zabluda da ćemo jednog dana ponovo nositi neku odeću. Najbolja stvar je što sam našla gomilu sukanja koje sam stavila u zadnji deo ormana i na koje sam zaboravila, i uzbuđena sam što ću ih ponovo nositi”, kaže novinarka.

“Bila mi je potrebna ta bezbrižna jasnoća u ormaru”, kaže Dženifer.

Sledećeg dana, pod utiskom raščišćavanja ormana, dok je čekala na red za pregled kod lekara, ponovo je probala pravilo 90/90, ali na telefonu. Izbrisala je sve aplikacije i igrice koje nije koristila, niti je planirala da ih igra.

“Moram da kažem da se posle toga osećam mnogo lakše! Lepo je ne pomerati 10 stranica aplikacija samo da bih pronašla onu jednu koju želim”, oduševljena je ova žena, koja planira da primeni metod 90/90 na ostatak prostorija u domu.

izvor b92.net

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.