SVI TAMANE OVE NAMIRNICE, A NEMAJU POJMA KAKO UTIČU NA ŠEĆER U KRVI: Na ovo posebno morate da OBRATITE PAŽNU

Uz redovnu terapiju koju uzimaju osobe koje imaju povišen nivo šećera u krvi, postoje, kako tvrde nutricionisti, i neke namirnice koje mogu da budu od pomoći u njegovoj regulaciji.

Mnoge od tih namirnica lako su dostupne, a sve što je potrebno jeste da ih uvedete redovnije u ishranu.

Nutricionisti tvrde da postoji sedam namirnica koje mogu da pomognu kod snižavanja nivoa šećera u krvi, a koje srećemo na svakom koraku.

1. Crveni kupus

Antioksidanti poput kvercetina i kempferola, kojih ima u velikim količinama u crvenom kupusu, imaju sposobnost snižavanja nivoa šećera u krvi i pozitivno deluju na povećanje osetljivosti na insulin.

2. Pasulj

Mahunaste biljke kao su pasulj i sočivo obiluju magnezijumom, biljnim proteinima i vlaknima, a topiva vlakna i skrob usporavaju probavu i na taj način poboljšavaju insulinsku preosetljivost.

3. Bundeva

Ova namirnica bogata je vlaknima i antioksidantima, ali i polisaharidima koji regulišu prisustvo šećera u krvi. Istraživanje brazilskih naučnika pokazalo je da grickanje semenki bundeve odmah posle obroka snižava glikemiju i do 35 odsto.

4. Semenke lana

Istraživanja pokazuju da unošenje 30 grama semenki lana dnevno pomaže u snižavanju nivoa šećera u krvi. Njihova delotvornost je najveća ako ih sitno naseckate ili sameljete jer tako poboljšavate apsorpciju važnih matrerija iz semenki.

Semenke možete da sameljete i u aparatu za mlevenje kafe, a zatim ih dodate u jogurt ili žitarice.

5. Kikiriki

Kikiriki, ali i bademi snižavaju nivo šećera u krvi bilo da se jedu na prazan stomak ili posle obroka. To je i idealan međuobrok koji organizam snabdeva energijom i štiti zdravlje srca.

6. Šumsko voće

Jagode, maline, kupine, borovnice i ostalo šumsko voće imaju dragocena svojstva za zdravlje jer su puni vlakana, vitamina, minerala i antioksdianata. Ovo voće poboljšava i reguliše nivo šećera u krvi povećavajući osetljivost na insulin.

Istraživanje sprovedeno 2019. i objavljeno u stručnom časopisu “Obesity Society” pokazalo je da 250 grama malina, konzumiranih posle obroka, sa visokim udelom ugljenih hidrata, može značajno da snizi nivo šećera u krvi.

7. Ovasene pahuljice

Ukoliko se redovno konzumiraju, ovsene pahuljice pomažu u regulisanju nivoa šećera u krvi, zahvaljujući udelu topivih vlakana. Šolja ovsenih pahuljica sa šumskim voćem i mlevenim bademima primer je idealnog doručka za snižavanje nivoa šećera u krvi.

(Espreso/Telegraf/Presnosi A.M.)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.