Pred kućom Alme i Rasima ostavili mrtvački sanduk sa prijetećom porukom

Gračanička policija uhapsila je Dženisa Hankušića (24) i Asima Jukana (23) zbog sumnje da su od 20. februara do 10. marta ove godine porodici Rasima Dedića, nastanjenog u Gračanici(BiH), uputili više SMS-ova prijetećeg sadržaja tražeći 6.000 KM (3.000 eura).

Osim SMS prijetnji, mladići su osumnjičeni i da su prijeteće poruke pisali na Dedićevom automobilu, koji su na kraju oštetili, te da su na mostu na rijeci Sokoluši, 50 metara dalje od njegove kuće, napali njegovog sina i nanijeli mu lakše tjelesne povrede.

Ostavili darove

Planirali su ga vezati ljepljivom trakom, ali se sin spasio zatraživši od komšija pomoć. Na kraju su uhapšeni Dedićima ostavili i mrtvački sanduk s prijetećem porukom.

Sve je kulminiralo kada smo 9. marta oko četiri sata ujutro dobili prijeteći SMS: “Baš darežljivo od vas, što mislite na nas. Kakva slučajnost i mi mislimo na vas, u dvorištu smo vam ostavili darove. Sva ta policija, čemu, sami ćete se pitati. Kada otvorite vanjska vrata, pogledajte desno. To je naš mali poklon za vas. Čestitka je unutra – ispričao je jučer Rasim Dedić za Dnevni Avaz, opisavši pakao kroz koji su on, supruga Alma i sin prolazili od 20. februara, kada su počele dolaziti prijeteće poruke, a potom je uslijedio napad na sina te oštećenje automobila.

Locirani i uhapšeni

Kako je kazao Rasim Dedić, nakon što je izašao pored kuće je ugledao crni mrtvački sanduk.

– Umalo nisam pao u nesvijest. Svašta mi je u tom trenutku palo na pamet. Pitao sam se kome to treba jer ni s kim nisam u zavadi i nikome ništa nisam dužan, a život moje porodice se pretvorio u pakao. Bilo mi je važno da taj crni sanduk ne vidi dijete – kaže Rasim, koji je inače radnik gračaničkog „Konzuma”, dok je njegova supruga uposlena kao inspektor u Kantonalnoj inspekciji u Tuzli.

Dedići su, kao i svaki put kada su im prijetnje pristizale, pozvali policiju. Ovoga puta osumnjičeni Hankušić i Jukan locirani su i uhapšeni.

Zbog prijetećih poruka policijska patrola je danima osiguravala kuću Dedića.

– Policiji ćemo, zbog svega što su učinili za nas te brzo pronašli počinioce, uputiti i pismenu pohvalu – kaže Dedić.

Uhapšeni su predati u nadležnost Kantonalnog tužilaštva u Tuzli, gdje su saslušani, a potom je nadležnom sudu upućen prijedlog za određivanje pritvora.

Letite uzrak

Dedići su tokom 18 dana dobili i SMS-ove sadržaja: “Ubit ćemo vam dijete”, “Dignut ćemo vam kuću uzrak”, “U ovaj sanduk će moći stati vaš sin, jer je mršav”, “Ne pitajte zašto je mrtvački sanduk crne boje, jer će vam, ako ne date šest hiljada KM, biti sve crno”, “Čekamo vas do 20 sati, ako ne donesete novac, letite uzrak”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.